Bijwerkingen van Bloedtransfusies

Patiënten die bloed hebben verloren als gevolg van letsel of ziekte, of bij patiënten met aandoeningen die leiden tot een uitputting van bepaalde onderdelen van hun bloed vereisen vaak bloedtransfusies om te helpen bij het redden van levens. Volgens het National Marrow Donor Program, bloedtransfusies zijn 98-99 procent probleemloos. Hoewel bloedtransfusies zijn relatief veilig, zijn er een aantal mogelijke bijwerkingen die patiënten moeten zich bewust zijn van.

Koorts

Koorts is de meest voorkomende bijwerking van een bloedtransfusie en is gemakkelijk behandeld met over-the-counter koorts verloopstukken. Koorts wordt veroorzaakt door antilichamen vallen witte bloedcellen in donorbloed.

Allergische reactie

Een allergische reactie op stoffen in het plasma van donorbloed kan optreden en meestal in de vorm van netelroos, piepende ademhaling of zwelling. Dit kan worden behandeld met antihistaminica.

Alloimmunisatie

Immunisatie optreedt wanneer antilichamen worden geproduceerd die strijd tegen rode bloedcellen of bloedplaatjes in donorbloed. Dit kan worden voorkomen door het nemen van witte bloedcellen uit het donorbloed.

Letsel aan de longen

In zeldzame gevallen kan een bloedtransfusie-transfusie-gerelateerde acute longbeschadiging die moeite met ademhalen en een hoge koorts veroorzaakt veroorzaken. Dit verdwijnt meestal snel.

Graft-versus-Host-Disease

Bloedtransfusies kan leiden tot een aandoening bekend als "graft-versus-host ziekte" waarbij witte bloedcellen in donorbloed aanval de cellen in de patiënt die de bloedtransfusie.