Betekenis van de kwaliteit van leven voor ESRD Bevolking

Met een maximale welzijn en comfort zijn de belangrijkste factoren voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met end-stage renal disease (ESRD), moeten de potentiële voordelen van een gezondheidszorg die zorgvuldig worden afgewogen tegen de mogelijke bijwerkingen of nadelen. Voor die mensen die leven met de gevolgen van een chronische ziekte, moet het duidelijk zijn dat de aard van de medische behandeling, de beschikbaarheid van ondersteunende netwerken en financiële middelen, milieu-omstandigheden, maar ook persoonlijke attributen kan elke significante invloed op de kwaliteit van leven.

Behandeling

Een overzicht van een groot aantal studies laat zien dat de kwaliteit van leven voor mensen met ESRD verbeterde meer voor mensen die een niertransplantatie hadden in vergelijking met degenen die bleven dialyse ontvangen. Hoewel geen van deze medische behandelingen is een remedie, transplantatie patiënten lijken meer normaal functioneren, terwijl dialyse patiënten melden meer arbeidsongeschiktheid in verband met chronische ziekte. Echter, het feit blijft dat zowel de keuze behandeling brengt op belangrijke veranderingen in levensstijl. Zelfs personen die een succesvolle niertransplantatie ondergaan worden geconfronteerd met mogelijke afwijzing van de donornier in de toekomst. De financiële kosten van de transplantatie, uitgebreide nazorg en de bijwerkingen van immunosuppressieve geneesmiddelen zijn andere overwegingen die zeker invloed hebben op iemands dagelijks leven.

Verantwoordelijkheid

Omdat chronische ziekte is een levenslange aandoening, personen met ESRD nodig om aanpassingen te maken aan hun normale routines van het dagelijks leven. Met andere woorden, mensen met chronische nierziekte hun leven aan te passen aan een aantal nieuwe omstandigheden. Of behandeling een niertransplantatie of dialyse, deze personen het risico loopt voor allerlei medische complicaties. Met het oog hierop, de primaire verantwoordelijkheid van de persoon is om strikt volgen alle behandelingen. Positieve resultaten kan alleen volbracht worden als een individu op zoek gaat naar informatie, neemt een gezonde levensstijl, onmiddellijk meldt symptomen en maakt er een punt van om deel te nemen in de wellness-initiatieven.

Mededeling

Regelmatige communicatie tussen het individu en zijn gezondheidszorg team is essentieel voor een succesvolle disease management. ESRD patiënten moeten in staat zijn om onderscheid te maken tussen de symptomen die ze zichzelf en degenen die onmiddellijk moet worden gemeld aan hun zorgverleners kunnen beheren. Hoewel medisch ingrijpen noodzakelijk in tijden zal zijn, een betere kwaliteit van leven vereist dat individuen nemen meer proactieve rol in hun eigen gezondheidszorg. Effectieve communicatie gaat om een ​​gewetensvolle gezondheidszorg team het begeleiden en ondersteunen van een patiënt die een bijdrage wil leveren aan haar eigen zorg. Terwijl een aantal andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg een rol kunnen spelen in een behandelplan, wordt het individu behandelend arts vaak gezien als de meest geloofwaardige bron van informatie. Het is een samenwerkingsverband waarin een patiënt moet goed geïnformeerd zijn om te begrijpen wat er kan gebeuren blijven, en voor te bereiden op voorhand voor hoe om te gaan met mogelijke tegenvallers.

Emotionele impact

Een persoon probeert meestal om de kwaliteit van leven te behouden door het behoud van een zo normaal mogelijk leven, met als doel om het hoogste niveau van functioneren te bereiken, terwijl het lijden het minste aantal bijwerkingen. Maar chronische ziekte kan een aanzienlijke emotionele impact op het leven van een persoon hebben. Het kan ook invloed hebben op hoe een persoon gaat door het leven te bekijken. De emotionele aanpassing wordt vaak voorafgegaan door gevoelens van ontkenning en woede. Maar omdat de ziekte is niet van plan om weg te gaan, een individu heeft maar één keuze en dat is om te leren hoe om te gaan met de veranderingen die zijn leven hebben verstoord. Hoe onwaarschijnlijk het ook mag lijken op het eerste, de meeste mensen worden sterker individuen als ze herstellen van elke medische crisis die zich voordoet.

Self-Care

Zelfzorg verwijst naar een behandeling regime dat een patiënt kan zelf thuis toe te dienen. Hoewel een persoon nodig is om te meten vochtinname, neem bloeddrukmetingen, en volg het dieet en vochtbeperking samen met strikte medicatie schema's, thuisdialyse biedt dialysepatiënten meer vrijheid en flexibiliteit. Volgens "Wat beperkt de uitbreiding van zelfzorg dialyse thuis," een artikel gepubliceerd in de kwestie van de Hemodialyse International juli 2008, veel mensen kiezen voor self-care dialyse omdat het de minder dure optie, maar biedt minstens zo goed een uitkomst als dialysebehandeling ontvangen in een klinische setting.

Toekomstige overwegingen

Medische behandeling en disease management wordt verwacht dat de aanhoudende problemen voor zowel de gezondheidszorg en de maatschappij in het algemeen, als de bevolking vergrijst en mensen die lijden aan chronische ziekten zoals ESRD toename van het aantal te zijn. Maar als gevolg van de medische vooruitgang, personen met ESRD zijn nu langer leven. Hoewel dialyse en niertransplantatie zijn niet kuren, kunnen ze iemands leven verlengen en verbeteren van de kwaliteit van dat leven. Hoewel dialyse behandelingen hebben het potentieel om complicaties na een goede voeding en medicijnen precies zoals voorgeschreven kunnen voorkomen voorkomende bijwerkingen van de behandeling.