Beschrijving van prostaatkanker

Beschrijving van prostaatkanker

Prostaatkanker is een stille moordenaar, omdat veel mensen niet beseffen dat ze de aandoening hebben, totdat het is begonnen om zich te verspreiden en is minder goed te behandelen. Uit de statistieken van de American Cancer Society blijkt dat een op de zes mannen de aandoening zal ontwikkelen op een bepaald punt in zijn leven, waardoor het een zeer reële bedreiging voor de mannelijke bevolking. De beste manier om deze ziekte te bestrijden is door middel van goed onderwijs en gezondheidszorg screenings voor alle mensen met een risico op de aandoening.

Definitie

De prostaat is een kleine, grootte van een walnoot klier die een man de plasbuis omgeeft. Zijn functie is om een ​​deel van de zaadvloeistof leveren. Soms prostaatcellen beginnen ongecontroleerd groeien, waardoor kleine tumoren te vormen in de prostaat. De ziekte begint gelokaliseerd in de prostaat. Na verloop van tijd indien onbehandeld de prostaattumoren kan buiten de klier te verspreiden in een proces artsen noemen metastase. Wanneer de kankercellen beginnen te verspreiden, vallen ze het lymfestelsel, die vaak fataal.

Incidentie

Statistieken gepubliceerd door de Stichting prostaatkanker (zie Referenties) geven aan dat prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Amerika buiten huidkanker. Mannen zijn 35 procent meer kans om deze ziekte te ontwikkelen dan een vrouw is om borstkanker te ontwikkelen. De American Cancer Society zegt dat 2 miljoen mensen in de Verenigde Staten momenteel leven met een bekende diagnose van de ziekte. Ook andere dan longkanker, meer mensen sterven aan prostaatkanker dan enige andere vorm van kanker, met een op de 35 gevallen draaien fataal. (Zie referenties.)

Risicofactoren

Voor de meeste mannen, leeftijd de sterkste risicofactor voor deze prostaataandoeningen. De Prostaat Cancer Foundation zegt dat meer dan 65 procent van alle gevallen gediagnosticeerd voor patiënten die voorbij de leeftijd van 65 jaar Ras speelt ook een rol bij het risico van een man voor de ziekte, met Afro-Amerikanen zijn op het hoogste risico. Familiegeschiedenis van de ziekte verhoogt het risico van een individu voor de ontwikkeling ervan. Als een patiënt de vader, broer of zoon de aandoening heeft gehad, hij is twee keer zoveel kans om het te ontwikkelen als iemand met een gelijkaardige levensstijl, maar geen nauwe verwant met de ziekte.

Symptomen en diagnose

Behandeling van prostaatkanker daadwerkelijk voor diagnose voordat de kanker verspreidt van de prostaat. Echter, in een vroeg stadium prostaatkanker veroorzaakt weinig symptomen, dus veel gevallen niet ontdekt wanneer ze het meest te behandelen. Daarom, de American Cancer Society beveelt men ondergaan routine prostate kanker screenings na leeftijd 50 Deze tests omvatten de PSA bloedonderzoek en digitaal rectaal onderzoek. De PSA bloedtest zoekt verhoogde niveaus van PSA, een eiwit geproduceerd door de prostaat. Tijdens de digitale rectale examen, de arts voelt de prostaat via het rectum om eventuele tumoren te lokaliseren.

Behandeling

Als de diagnose vroeg, kan prostaatkanker met succes worden behandeld. Sommige mannen ervoor kiezen om geen behandeling te hebben, in plaats daarvan kiezen voor een afwachtend beleid, of nauw toezicht op de prostaat op tekenen van groei en het nastreven van de behandeling dan. Een prostatectomie of de chirurgische verwijdering van de prostaat, is de oudste prostate kankerbehandeling. Behandelingen die gericht zijn op de tumor krimpen of stoppen de groei onder meer bestraling, hormonale therapie en chemotherapie. Andere behandelingen werken door het vernietigen van de klier en haar kanker. Deze omvatten magnetron therapie, cryotherapie, laserbehandeling en high intensity focused ultrasound.

Prognose

Omdat vroeg stadium de behandeling van prostaatkanker is zo succesvol, de meeste patiënten met prostaatkanker hebben uitstekende overlevingskansen. De 10-jaars overleving voor deze patiënten is 93 procent, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd door de New York Times (zie Referenties). De 15-jaarsoverleving is 77 procent. Voor uitgezaaid kanker die is uitgezaaid ver voorbij de prostaat, gemiddelde overlevingstijd slechts een tot drie jaar. Terugkerende prostaatkanker te behandelen als de kanker nog steeds binnen de prostaat, maar de meeste patiënten die hun kanker terug te zien dat het zich heeft verspreid.