Beschrijving van maligne melanoom

Beschrijving van maligne melanoom

Maligne melanoom is een potentieel dodelijke vorm van huidkanker. Het is belangrijk om maligne melanoom zo spoedig mogelijk behandelen verspreiding ervan voorbij de bovenste niveaus van de huid te voorkomen. Vroeg en effectief behandeld, is het mogelijk om deze vorm van huidkanker overleven.

Basics

Volgens de American Academy of Dermatology, maligne melanoom vormen op de huid. Als het niet wordt behandeld en snel uitgesneden, kan verspreiden naar het bloed en lymfestelsel van het lichaam, waardoor het uitzaaien naar andere gebieden. Hoewel een duidelijke oorzaak niet bekend is, wordt aangenomen dat het zou kunnen veroorzaakt worden door ernstige zonnebrand, looien blootstelling bed en erfelijkheid.

Risicofactoren

De American Academy of Dermatology zegt dat iedereen maligne melanoom kan ontwikkelen. Echter, bepaalde factoren sommige mensen zetten in een hogere risicocategorie voor de ontwikkeling van deze vorm van huidkanker. Als je een lichte huid die gemakkelijk verbrandt, hebben meer dan 50 moedervlekken (met inbegrip van atypische moedervlekken) of een familiegeschiedenis van maligne melanoom, je bent op een hoger risico.

Erkenning

Controleer uw lichaam regelmatig, met behulp van de ABCDE-systeem. Dit staat voor asymmetrie, waarbij beide helften zijn niet uniform; grens die onregelmatige of oneffen; kleur die niet consequent door de mol; diameter die groter is dan een potlood gum; en evolutie, waarbij de molaire tijd verandert. Als een van deze kenmerken worden gezien, raadpleeg dan een dermatoloog.

Behandeling

Als maligne melanoom wordt vermoed, zal de dermatoloog de moedervlek verwijderen. Na een grondig onderzoek van de mole onder de microscoop, zal de arts kunnen bepalen of alle kankercellen zijn verwijderd. Als de marges kankervrij, de behandeling is voltooid, hoewel regelmatige huid controles nodig zal zijn in de toekomst. Als de marges niet duidelijk zijn, zal de arts meer van de omringende huid te verwijderen totdat de marges zijn duidelijk. Als de kanker is uitgezaaid naar het bloed of lymfestelsel, wellicht meer traditionele behandeling van kanker nodig zijn, met inbegrip van de radiologische onderzoeken, chemotherapie en bestraling.

Preventie

De beste manier om alle vormen van huidkanker te voorkomen is om overmatige blootstelling aan de zon en ultraviolet licht te vermijden. Draag altijd zonnebrandcrème wanneer in de zon, en regelmatig opnieuw aanbrengen. Breedgerande hoeden en kleding, dat dekt de gevoelige huid te worden gedragen. Gebruik geen zonnebanken. Een afspraak met een dermatoloog elk jaar voor een grondig huidonderzoek te controleren op verdachte laesies. Als je in een hogere risicocategorie, kan een meer frequente controle huid nodig zijn.