Beriberi Skin Disease

Beriberi är en sjukdom som uppstår på grund av tiamin eller vitamin B1 brister. I USA, är beriberi mycket ovanligt eftersom många livsmedel nu berikad med vitaminer, men att utveckla eller svält drabbade länder, kan beriberi vara mycket vanligt, enligt US National Library of Health.

Orsaker

I de flesta fall sker beriberi på grund av en otillräcklig mängd tiamin i kosten. I sällsynta fall är orsaken en genetisk avvikelse som gör att du inte kan riktigt smälta och använda tiamin från maten du äter.

Typer

Det finns två typer av beriberi våt, vilket påverkar det kardiovaskulära systemet, och torr, vilket påverkar den neurologiska systemet.

Symptom

Vanliga symptom på våt beriberi är andfåddhet när du sover eller under rutin dagliga aktiviteter, ökad puls och svullnad av underben, medan torr beriberi orsakar svårigheter att gå, känselbortfall eller förlamning i fötterna, mental förvirring, talsvårigheter, kropp smärtor, konstiga ögonrörelser, stickningar och kräkningar. Antingen typ av beriberi kan orsaka hudutslag, men det är mycket sällsynt.

Behandling

Injektioner av en tiamin tillskott är den vanligaste behandlingen för Berberi sjukdom. I vissa fall patienter får andra typer av vitaminer också, enligt US National Library of Medicine.

Prognosis

Utan behandling är sjukdomen beriberi vanligtvis dödlig. Även med behandling, inte är reversibel eventuella skador på hjärta eller nerver.