Belang van elektrotherapie in Fysiotherapie

Belang van elektrotherapie in Fysiotherapie

Elektrotherapie is het gebruik van elektriciteit in het kader van een actief fysiotherapeutische behandeling programma. Verschillende vormen van elektrotherapie zijn in gebruik sinds de dagen van Rome, en het heeft een lange, goed gevestigde rol binnen de praktijk van de fysiotherapie. De verschillende methoden van de elektrotherapie moet worden gebruikt in combinatie met fysiotherapie behandelingen, zoals massage, bereik van de beweging oefeningen, en de toepassing van warmte en ijs packs. Het gebruik van elektrotherapie als een essentiële toevoeging aan fysiotherapie biedt de meest nuttige en efficiënte behandelingsprogramma voor de patiënt.

Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS)

Dit is een kleine, zakformaat apparaat dat gemakkelijk is voor een patiënt om thuis te gebruiken. Het helpt tegen chronische pijn door het stimuleren van zenuwen en spieren door de huid, het stimuleren van de productie van natuurlijke pijnstillers van de hersenen, endorfine. De elektroden kunnen worden geplaatst waar deze het meest effectief, direct boven de pijnlijke gebied of de zenuw leveren, of zelfs aan de andere kant van het lichaam. De intensiteit van de stimulatie kan worden aangepast door de patiënt, en sommige eenheden hoogfrequent vermogen van 60 tot 200 Hz of laagfrequente stimulatie, minder dan 10 Hz. Studies hebben aangetoond dat lage frequentie stimulatie ongemakkelijk kan worden, maar het biedt langduriger pijnverlichting.

Galvanische Stimulatie (GS)

Guillaume Duchene, de ontwikkelaar van elektrotherapie, geleerd dat de toepassing van wisselstroom toegepast spier sterke contracties, ongeacht de toestand van de spier zelf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gevonden dat dit zou voorkomen dat spieratrofie (verslechtering) en was behulpzaam bij het herstel van de spiermassa na wonden en verwondingen. Hoogspanning GS vermindert spierspasmen en weke delen zwelling, waardoor de pijn vermindert. Het is het meest effectief bij het begin van de behandeling in combinatie met andere vormen van fysiotherapie, zoals ijs, hitte en bewegelijkheid en krachtoefeningen.

Interferential Stroom (IFC)

Deze vorm van elektrotherapie is vergelijkbaar met TENS, maar levert een hoge frequentie, 4000 Hz, drager golfvorm die de huid dringt dieper, waardoor minder ongemak. Het blokkeert de overdracht van pijnsignalen langs zenuwen terwijl het stimuleren endorfine productie. IFC verlicht vaak de chronische pijn in de rug van de patiënten die niet zijn geholpen door TENS.

Echografie

Deze methode van elektrotherapie effectief verlicht de pijn in diepe gewrichten en spierweefsel. Zijn diepe warmte verzacht en strekt bindweefsel, toenemende mobiliteit en volledig gebruik van de gewrichten. Ultrasound effectief is bij behandeling van chronische lage rugpijn en terugkerende, verminderd bewegingstraject in een segment van de wervelkolom. Het is het meest effectief in combinatie met een geleidelijke spier stretching en oefening regime.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar zo nu en dan van voorbijgaande pijn kan worden na gebruik van de TENS of IFC-eenheden. De zelfklevende elektroden op de units kan lichte huidirritatie veroorzaken.

De pads van de TENS, IFC of GS leads moet nooit over het hart of over een pacemaker of de leads worden geplaatst, omdat deze hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. Het plaatsen van de pads in de keel kan de bloeddruk verlagen, en zetten ze over een zwangere baarmoeder kan de foetus beschadigen.