Beheer van polycysteus ovarium syndroom

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) is een endocriene aandoening die vele symptomen, zoals onvruchtbaarheid, gewichtstoename, insulineresistentie en overmatige lichaamsbeharing kan veroorzaken. Die ongeveer een op de 10 vrouwen, polycysteus ovarium syndroom is niet te genezen. De oorzaak is onbekend, en daardoor behandeling wordt de individuele symptomen in plaats van de gehele toestand. PCOS kan worden beheerd door een combinatie van medicatie, dieet en lichaamsbeweging.

Onregelmatig Menstruatie of Amenorroe

Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door hormonale onevenwichtigheden. Vrouwen met PCOS kan een overmaat aan mannelijke hormonen of androgenen. De behandeling van dit symptoom kan zo simpel zijn als hormonale anticonceptie.

Insuline Resistentie

Weerstand tegen de lichaamseigen insuline zorgt ervoor dat het lichaam meer insuline te produceren dan nodig wanneer voorgesteld met de brandstof, waardoor de brandstof moet worden opgeslagen als vet. Behandeling van insulineresistentie kan met een dieet met weinig koolhydraten, die de insulinebehoefte te produceren vermindert. De metformin kan ook effectief zijn.

Gewichtstoename

Terwijl de vrouwen met PCOS en insuline resistentie kan het moeilijk vinden om gewicht te verliezen, de oefening is nog steeds een belangrijke factor in het beheer van PCOS. Het bouwt mager spierweefsel waardoor het lichaam calorieën te verbranden efficiënter helpt, wat kan leiden tot een efficiënter gewichtsverlies.

Onvruchtbaarheid

Als PCOS is een belangrijke oorzaak van onverklaarde onvruchtbaarheid, vrouwen met deze aandoening hebben vaak moeite het concipiëren en het dragen van een baby. Vruchtbaarheidsdrugs zoals clomifeencitraat en follitropine alfa injecties worden gebruikt om ovulatie stimuleren en te combineren met geslachtsgemeenschap, inseminatie of in-vitro ferilization.

Excess Hair

Mannelijke kaalheid en overmatige lichaamsbeharing zijn een teken van de verhoogde androgenen in een PCOS lijder. Deze kunnen worden behandeld met anti-androgeen geneesmiddelen zoals Spironolacton. Deze medicijnen zijn niet geschikt voor vrouwen die proberen zwanger te worden.