Behandling av svällande Lumbar skivor

Diskbråck (även kallad en utbuktande skiva) är den vanligaste formen av skiv skada i ryggraden och inträffar när det mjuka materialet i mellan kotorna (ben i ryggraden) revor eller brott öppna tillåter geléliknande material inuti läcka ut och tryck mot närliggande nerver och andra vävnader. Medan en utbuktande skiva orsakar ofta stor smärta, endast i extrema fall är operation krävs, och ett antal enkla steg kan få dig på vägen till återhämtning och tillbaka till normal aktivitet inom 6 månader.

Vila, Is och värme

Efter den första skadan som orsakar diskbråck, bör du först vila ryggen och undvika den typ av verksamhet som orsakade skadan i första hand, liksom inte delta i några rörelser eller positioner som orsakar ytterligare smärta eller domningar. Dock är sängläge på mer än 1 till 2 dagar rekommenderas inte eftersom det kommer att orsaka musklerna i ryggen för att bli svagare.

För att bekämpa de vanligaste associerade symtom på ischias (en huggande smärta eller domningar i skinkorna och ben), rekommenderas att använda en regim av is och värme. Applicera is och värme i 20 minuters intervall flera gånger om dagen, med användning av is, följt av värme. Detta kommer att bidra till att minska inflammation och svullnad. En påse frysta ärtor fungerar bra, eftersom det kommer att anpassa sig till formen på din rygg och du kan dyka in och ut ur frysen vid behov.

Läkare rekommenderar också tar antiinflammatoriska medel såsom ibuprofen, och over-the-counter smärtstillande såsom acetylsalicylsyra eller paracetamol för att minska svullnad och minska smärtan så att du kan återgå till normala aktiviteter så fort som möjligt. I vissa fall kan en läkare ordinera kortikosteroider för att minska inflammation.

Rehabilitering

Stärka kärnan (mage, obliques, och musklerna i korsryggen) bör bli en högsta prioritet, att stärka dessa muskler kommer att bidra till att skivan inte kommer på nytt bråck. Några möjliga tillvägagångssätt motion rehabilitering inkluderar yoga, pilates, styrketräning, spinal dekomprimering och sjukgymnastik.

Läkare rekommenderar också en viktminskning diet för att trimma extra pounds, eftersom detta kommer att hjälpa till att ta bort trycket på ryggraden. Vissa läkare kan också rekommendera att besöka en kiropraktor eller sjukgymnast för att åtgärda eventuella bakomliggande tillstånd som kan ha orsakat diskbråck och lär dig hur förebyggande åtgärder samt långsiktiga program smärtlindring. Vissa patienter har också rapporterat framgång med massage och akupunktur för att både minska spänningar, smärta och återställa full rörlighet.

Kirurgi

Eftersom de flesta utbuktande skivor läker inom sex månader, endast 10 procent av de människor som lider en utbuktande skiva kräver kirurgi (73% av patienterna återhämtar sig helt i 6 månader utan operation). Som sådan, är operation anses vara en sista utväg förfarande.

Kirurgi för att reparera ett diskbråck varierar från minimalt invasiva procedurer som IDET (där en uppvärmd tråd sätts in för att läka stänga några tårar i skivan) och steloperation (som tar bort skivan och säkringar de två angränsande kotorna ihop). Potentiella kirurgiska behandlingar inkluderar även skivbyte, som dock används i stor utsträckning i Europa i årtionden har bara börjat att se användning i USA.