Ayurvedisk medicin Kroppstyper

Ayurvedisk medicin lär att det finns tre som reglerar kroppstyper eller doshor, som kännetecknar mentala och fysiska attribut för varje person. I vissa fall kan en jämn balans av alla tre doshas uttryckas. För att uppnå välbefinnande, Ayurveda lär att doshas måste förbli i ett tillstånd av balans, och det finns specifika instruktioner att varje dosha bör följa för att uppnå optimal hälsa.

Om Doshas

I ayurveda, doshas representerar dynamiska, ständigt föränderliga krafter som finns i varje människa. Varje dosha har positiva egenskaper och gemensamma egenskaper som är lätta att identifiera. När en dosha blir obalanserad, kan det upplevas som en fysisk symptom, psykiska tillstånd eller beteende tendens.

Vata

Personer som har en Vata konstitution är tunna och inte lätt upp i vikt. Även Vatas kanske tröttnar lätt, kan de ha svårt att somna, eftersom deras sinnen är racing. För att hålla balansen måste Vatas få massor av sömn, håll varm och följer en regelbunden rutin. Tecken på en Vata obalans inkluderar ångest, matsmältningsproblem, kramper och premenstruella smärtor.

Pitta

Att ha en medelstor ram med en måttlig mängd fysisk energi, kan Juveltrastar kännas varm för det mesta. Synonymt med "eld" Juveltrastar kan ha rött hår eller en eldig personlighet, som kan vara snar till vrede. Överexponering för solljus kan orsaka en Pitta att bli obalanserad. Även Juveltrastar är intelligenta och ambitiösa av naturen tenderar deras personlighet att vara stark och slipande ibland. För Juveltrastar att hålla balansen måste de stanna hydratiserade, undvika att bli överhettad, undvika alkohol och tobak och inte ge efter för toxiska känslor som svartsjuka och hat. Intensiv ilska, frustration, en glupande aptit och känslighet i huden är alla tecken på en Pitta obalans.

Kapha

Att ha en tjock, stark ram, Kaphas har en tendens att bli överviktiga. Även om de är mer motståndskraftiga mot sjukdomar än andra doshas, ​​Kaphas har långsam matsmältning. Att äta kryddstark mat är bra för Kapha typer. Generellt lugn och tillgiven, Kaphas har en positiv syn på livet. Att få daglig motion och djup sömn är ett måste för Kaphas. De måste också undvika att äta för mycket och bör försöka få med en mängd olika stimulerande aktiviteter i deras schema för att bekämpa tristess och letargi. När ur balans, kan Kaphas bli lat och envis. En Kapha obalans kan orsaka en individ att bli alltför överviktig, sömn för mycket och erfarenhet förkylning, allergi eller astma.

Tri-Dosha

Individer som besitter en lika stor mängd egenskaper från varje dosha kallas Tri-Dosha. Eftersom Tri-Doshas inte har en ledande dosha, när de är ur balans kan det vara svårare att avgöra det bästa tillvägagångssättet. Men Tri-Doshas har i allmänhet starkt immunförsvar och är mer benägna att hålla balansen. Det kan vara till hjälp för att identifiera vilken dosha dominerar i de områden av mentala egenskaper, kroppstyp och personlighetsdrag för att avgöra vilka åtgärder att vidta för att få var och en av de doshas i balans igen. Att hålla i balans med årstiderna och på schemat med klockan varje dag kommer att bidra till att balansera en tri-dosha individ.