Artritis: Eerste symptomen

Hoewel het woord "artritis" betekent letterlijk "gewrichtsontsteking," het kan in het algemeen van toepassing op elk type van de ziekte die zwellingen en pijn in de gewrichten of spieren gaat. Er zijn meer dan 100 bekende typen artritis, maar drie van de meest voorkomende zijn osteoartritis, reumatoïde artritis en fibromyalgie. De eerste symptomen van deze vormen van artritis kan net zo vaag als gewrichtspijn en tederheid, maar kunnen zij sterk en hardnekkig genoeg zijn om te zorgen dat de patiënt om medische hulp te zoeken.

Artrose

Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis, die meer dan 20 miljoen mensen in de VS alleen. Ook bekend als degeneratieve artritis, osteoartritis wordt veroorzaakt wanneer het kraakbeen van een of meer gewrichten afbreekt totdat het is gegaan.

De meest voorkomende eerste symptoom van artrose is ongemak of pijn in de gewrichten die worden beïnvloed door het verlies van kraakbeen. Gewrichtspijn is vaak erger later op de dag. Andere symptomen van artrose zijn warmte, zwelling en krakende in aangetaste gewrichten. Ongemak en stijfheid kunnen voorkomen in de verbindingen indien zij inactief zijn gedurende lange tijd, bijvoorbeeld tijdens een lange autorit.

Reumatoïde Artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die chronische ontsteking van de gewrichten veroorzaakt. Reumatoïde artritis kan ontsteking van het weefsel rond de gewrichten, alsmede in andere organen in het lichaam veroorzaken.

De symptomen van RA mogelijk onderbroken naargelang de ziekte in een actieve of inactieve fase. Wanneer de ziekte actief is, kan een RA patiënt een lichte koorts, spierpijn, stijfheid, en gezwollen, rode en pijnlijke gewrichten. Hij kan ook het gevoel vermoeid, minder energiek en misschien zelfs minder honger dan normaal. De meeste flareups van spieren en stijve gewrichten optreden in de ochtend en na lange periodes van inactiviteit. RA tast gewoonlijk hetzelfde gewricht, zoals de knie of pols, aan beide zijden van het lichaam.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische vorm van artritis die mettertijd wordt gekenmerkt door een doffe pijn en stijfheid in spieren, ligamenten en pezen. Het heeft geen directe invloed op de gewrichten en het vaak gepaard gaat met depressie en vermoeidheid. Een ander kenmerk van fibromyalgie is een aantal gevoelige punten door het hele lichaam. Volgens de Mayo Clinic, dit zijn enkele gemeenschappelijke fibromyalgie tender point locaties:
De achterkant van het hoofd
Tussen schouderbladen
De bovenkant van de schouders
De voorzijden van de nek
De bovenkant van de borst
De buitenste ellebogen
De bovenste heupen
De zijkanten van de heupen
De binnenste knieën

Medische Hulp

Als u last ongemak en stijfheid in de spieren, pezen of gewrichten, kunt u lijdt aan een van de vele vormen van artritis. Plan een bezoek met een medische professional die u kan helpen bepalen als u artritis, en zo ja, welk type van artritis die je hebt. Wat een arts voorschrijft voor symptomatische verlichting is afhankelijk van een specifieke diagnose.

Waarschuwing

Infectieuze artritis treedt op wanneer virussen of schimmels zich uitbreiden naar de gewrichten via de bloedbaan of uit de omgeving geïnfecteerd weefsel. Als u of iemand die je kent heeft deze vorm van artritis, zal de symptomen zoals pijn, zwelling en koorts plotseling voordoen (binnen een paar uur of een paar dagen). Zie onmiddellijk een arts als u denkt dat u besmettelijke artritis, omdat het een gezamenlijke binnen enkele uren of dagen kan vernietigen zonder snelle behandeling met antibiotica.