Är Skolios Genetisk?

Skolios är en term som refererar till krökning av ryggraden. Istället för att ha en "rak rygg", de som lider av skolios har en ryggrad som har en S form. Genetik tros spela en roll i vem som gör och inte har skolios.

Moderna tankar

Skolios har varit känt att köra i familjer. Enligt University of Iowa Health Care-avdelning, "Ärftlighet och medfödda oegentligheter har dykt upp som den mest sannolika orsakerna till skolios i dag." Avvikelser vid födseln eller felaktig utveckling kan vara det största sätt ärftlighet spelar en roll i skolios.

Okända orsaker

Medan genetik tros spela en roll i skolios, är mer än 80 procent av skoliosfall anses idiopatisk. Termen idiopatisk hänvisar till källan av det tillstånd som okänd.

Andra faktorer

Medger att genetik "kan" spela en roll i skolios, Mayo Clinic citerar också andra källor till tillståndet. Ryggmärg och hjärna-stam avvikelser har också en hand hos patienter som har skolios.

Tecken på skolios

Den mest uppenbara tecken på skolios är S form eller krökning av ryggraden. Andra tecken kan förekomma runt skulder och midjan områden. Ena axeln kan verka mindre än den andra, medan en skulderblad kan också sticka ut. Midjan och höfterna kan också visas ur läge.

Behandlingar

Hängslen och kirurgi är de två vanligaste typerna av behandlingar för skolios. Men bär hängslen inte kommer att bota skolios, men det kommer att förhindra att tillståndet förvärras. Elektroniska stimulantia, sjukgymnastik och kiropraktik manipulation på ryggraden är andra former av behandlingar.