Är Bells pares ärftligt?

Uppkallad efter 19: e-talet skotska kirurgen Sir Charles Bell, som först beskrev tillståndet är Bells pares är den vanligaste orsaken till ansiktsförlamning. Vid första anblicken på grund av symptomen, skulle man gissa en person hade drabbats av en stroke. Emellertid påverkar Bells pares bara ansiktsmusklerna, till skillnad från en stroke. De som oftast drabbas är mellan 15 och 60, även om detta tillstånd kan uppstå i alla åldrar.

Vad är Bells pares?

Bells pares är ett tillstånd som orsakar tillfällig ansiktsförlamning. Den resulterar från skada eller trauma till en av de två nerver i ansiktet som kontrollerar ansiktsmusklerna. När nervfunktionen avbryts, stör att meddelanden som skickas till hjärnan. Bells pares sällan påverka båda sidorna av ansiktet.

Symptom

Symptomen kan variera från mild till svår. Kanske den vanligaste symtomet på Bells pares är plötslig svaghet eller förlamning på ena sidan av ansiktet. Ditt ansikte kan kännas stel, det kabiner vara svårt att le, du kanske märker ögonlocket hängande. Det kan vara betydande sönder i ena ögat och locket kanske inte vill stänga. Du kanske märker torrhet i munnen, eller till och med en förlust av smak. Ibland finns det huvudvärk, yrsel, ringningar i ena eller båda öronen, eller nedsatt tal.

Orsaker

När nerven som kontrollerar ansiktsmusklerna blir svullet eller inflammerat, det orsakar svaghet eller förlamning i samband. Även om forskarna inte vet säkert vad som orsakar denna skada, de tror att det kan vara en virusinfektion, såsom herpes simplex, som orsakar munsår. Det har också varit knuten till virus som orsakar influensa, vattkoppor och bältros, och mellanöroninfektioner, för att nämna några. På något sätt är detta villkor ärftlig eller smittsam.

Diagnos

Även om det inte finns några laboratorietester för att bekräfta detta villkor, kan din läkare diagnostisera tillståndet baserat på ett ansikte mot ansikte presentation. Efter att ha undersökt det drabbade området, kan han beställa ett test som kallas en elektromyografi eller EMT, för att bekräfta allvaret och omfattningen av nervskador. En MR eller datortomografi är andra tester som kan utesluta andra orsaker till trycket på ansiktsnerven.

Behandlingar

I de flesta fall är resultatet för patienter med Bells pares mycket bra. Längden på återhämtning är i allmänhet baserade på skadan. Många patienter behöver inte någon behandling, och deras tillstånd börjar att förbättras i så snabbt som två veckor.

Det finns behandlingar för dem som inte svarar så snabbt. Antivirala läkemedel, som hjälper till att bekämpa infektionen, kombineras med antiinflammatoriska läkemedel, som bidrar till att minska svullnaden. Ibuprofen eller acetylsalicylsyra kan användas för att lindra smärta. Varma kompresser appliceras på området kan också minska smärta. Ofta är ögondroppar under dagen och ögonsalva under natten rekommenderas att hålla ögonen fuktiga och förhindra synförlust. För att hålla ögat repas, hjälper det att bära glasögon under dagen och en lapp för ögat på natten.

Alltid söka råd från din hälsovården om du har någon förlamning eller ansiktsbehandling svaghet. Hon kan fastställa orsaken till tillståndet och lämplig behandling.