Användning av CPAP i Respiratory Distress

CPAP är en förkortning för ett kontinuerligt positivt luftvägstryck. CPAP-behandling är oftast rekommenderas för personer som lider av sömnapné, hypoventilation och överdriven snarkning där andning under sömnen är blockerad eller i vilken irritation i luftvägarna orsakar sömnsvårigheter.

Sömnapné

Enligt National Heart Blod och Lung Institute sömnapné är ett tillstånd där andningen under sömn pauser eller stannar i några sekunder, börjar sedan igen. Symptom på sömnapné inkluderar trötthet, irritabilitet, minnesproblem, snarkning, kvävning eller flämtande under natten, och huvudvärk på morgonen. Forskare har identifierat två former av sömnapné: central och obstruktiv. Central sömnapné uppstår på grund av funktionsstörningar i hjärnan i vilken signalerna för att fortsätta att andas tillfälligt avbrott. Det får dig att sluta andas för en stund, sedan börja tillbaka upp igen. Obstruktiv sömnapné är betydligt vanligare, som inträffar när det finns ett hinder i luftvägarna på grund av överdimensionerade eller underutvecklade organ, såsom tonsiller, hals, bihålor och näsborrar. CPAP-behandling är i första hand tillhandahålls genom en maskin som sprutar ut en kontinuerlig ström av luft genom rör i en ansiktsmask och in näsborrarna. Trycket på luften håller luftvägarna öppna och förhindrar obstruktion, så att du kan andas utan paus och få en fylligare, mer utvilad nattsömn. CPAP-behandling används för både central och obstruktiv sömnapné, men central sömnapné kräver ibland ytterligare behandlingar.

Fetma hypoventilationssyndrom

Fetma hypoventilationssyndrom, eller OHS, definieras av Medline Plus Medical Encyclopedia som ett tillstånd som påverkar människor som anses sjuklig fetma och ofta också har obstruktiv sömnapné. Till skillnad från sömnapné, kan OHS påverka människor under sin vakna tid också, vilket gör dem att känna sig alltför trött, irriterad och andfådd. OHS resulterar i känslor av trötthet, låg syresättning av blodet och ökad koldioxid i blodet. OHS behandlas med en CPAP-maskin för att bidra till att öppna luftvägarna under sömnen och vakna timmar. Ytterligare behandlingar för att hjälpa sjukligt feta individer ner i vikt är också ofta föreskrivna för att behandla den underliggande orsaken till andningsproblem och för att lindra problemen med att vara kraftigt överviktig.

Överdriven Snarkning

Kanske den minst allvarliga tillstånd behandlas av en CPAP-maskin är snarkning. Överdriven, djup snarkning är ofta ett tecken på obstruktiv sömnapné, men i vissa fall är det en följd av andra respiratoriska tillstånd eller tilltäppta bihålor på grund av en förkylning eller influensa. En CPAP-maskin är sällan rekommenderas i dessa fall, men för dem vars snarkning är så högt att det gör deras säng partner inte kan sova, är CPAP-maskin ett hållbart alternativ för att eliminera snarkning. Enligt artikeln "CPAP Machines: Tips för att undvika 10 Vanliga problem" på MayoClinic.com webbplats, CPAP-maskiner kan vara obekväma, vilket fick många att sluta använda dem. I dessa fall är det bäst att uppsöka läkare eller CPAP professionell för att se till att den ansiktsmask för enheten passar dig ordentligt. Du bör också använda nasala smörjmedel för att förhindra uttorkning och ha tålamod när du använder maskinen.