Anale Herpes Symptomen

Een genitale herpes infectie kan leiden tot herpes blisters in andere gebieden dicht bij de genitaliën, waaronder de dijen en anus. Anale infectie van herpes kan leiden tot complicaties zoals HSV proctitis.

Symptomen

Herpes veroorzaakt een rode uitslag, samen met blaren die korst dan als ze eenmaal geopend hebben gebroken; anale infectie, kan deze plaatsvinden op de anus, dijen of billen. Voordat een uitbraak, wordt een branderig, jeuk of tintelend gevoel (de zogenaamde prodroom) gevoeld in het gebied, volgens de Mayo Clinic.

Transmissie

Het hebben van anale seks met een besmet persoon is de meest voorkomende manier om herpes te ontwikkelen op of rond de anus.

Complicaties

Anale herpes kan leiden tot HSV proctitis, die ontsteking van de anus en rectum veroorzaakt. Andere effecten en symptomen zijn onder meer problemen met plassen, pijn in de endeldarm, zweren en bloederige ontlasting of uitwerpselen met pus en slijm.

Behandeling

Genitale herpes, ook wanneer de anale en omgeving beïnvloedt, behandeld met antivirale middelen zoals acyclovir, valaciclovir en famciclovir.

Terugkerende uitbraken

Mensen die frequent uitbraken kunnen dagelijks suppressieve therapie, waarin een antiviraal geneesmiddel elke dag genomen om het aantal uitbraken verminderen gebracht. Deze behandeling kan ook het risico van overdracht van het virus aan een andere persoon verminderen.

Het voorkomen

Het gebruik van condooms en het vermijden van seks tijdens de uitbraak kan de kans op overdracht van het virus naar een ander virus te verminderen. Het is echter mogelijk om het virus ook verzenden bij gebruik van condooms en in afwezigheid van een uitbraak.