Alstroemeria Dermatologie Reaction

Alstroemeria Dermatologie Reaction

Alstroemeria groeit van nature in de koelere bergachtige regio's van Brazilië, Chili en Peru. De algemene naam is de Peruaanse Lily of Lily van de Inca's. Trompetvormige bloemen zoals kleine lelies verschijnen op het puntje van vertakkende stelen, die 2 tot 3 meter hoog zijn. De bloemen komen in een waaier van kleuren en hebben gespot of gestreepte markeringen. Alstroemeria is een van de minderheid van planten die een dermatologische reactie veroorzaken.

Planten en dermatitis

Planten kunnen diverse huidproblemen veroorzaken en de belangrijkste oorzaak van allergische contact dermatitis, dwz een huidreactie na het aanraken van de plant.

In de VS, de belangrijkste oorzaak van allergische contact dermatitis is planten van de familie Toxicodendron, die gif eik en poison ivy omvat. Meer dan 50 procent van de Amerikaanse bevolking toont een allergische reactie op deze planten.

Bloemisten, hoveniers en bloemschikkers lopen het grootste risico op het ontwikkelen van een allergische reactie op alstroemeria, hoewel een publicatie in PubMed staten dit gebeurt slechts in kleine aantallen bloemisten.

Allergische contact dermatitis

Allergische contact dermatitis (ACD) moet niet worden verward met allergische dermatitis.

In "Contact Dermatitis, Allergische," in emedicine.com geciteerd, Daniel J. Hogan, MD, legt uit dat allergische dermatitis is een ontsteking van de huid veroorzaakt door chemische stoffen die in direct contact komen met de huid.

ACD is een allergische reactie veroorzaakt door contact met een specifiek allergeen (allergeen stof) waarin individuele gevoelig. De huidreactie kan enige tijd na blootstelling aan het allergeen verschijnen. Het is dit type dermatologische reactie die wordt veroorzaakt door planten zoals alstroemeria.

Het allergeen

Het allergeen in alstroemeria is een enzym tuliposide genaamd, die de huid door middel van nieuw beschadigde bollen bereikt en stengels van de bloem. Tuliposides zijn ook gevonden in lelies en, zoals de naam al doet vermoeden, in tulpen. De allergische reactie die het gevolg kunnen zijn van blootstelling bij gevoelige mensen wordt ook wel tulp vingers.

De eerste meldingen van de allergische reacties op alstroemeria werden gemaakt in de jaren 1970, het decennium waarin het werd geïntroduceerd als snijbloem.

Tekenen van Tulip Finger

Allergische reactie op alstroemeria met roodheid, verdikking en splitsing van de vingertoppen, die zeer pijnlijk en gevoelig zijn. Kleine blaasjes kunnen ook aanwezig zijn, en soms de nagels geleidelijk vallen. In zeldzame gevallen, als de dermatitis oplost, kan de huid depigmentatie (verlies van kleur) te laten zien.

Mensen die getroffen zijn door deze allergie moet het contact met de veroorzakende planten voorkomen, en bloemisten die de aandoening te ontwikkelen veranderen vaak hun beroep.

Cross reacties.

Mensen die gevoelig zijn voor alstroemeria hebben vaak een allergische reactie op andere planten, met name de klimplant bomarea; Dioscorea hispida (bedwelmende yam); erythronium (dogtooth violet); Gagea (Ster van Bethlehem); fritillaria (slang hoofd parelmoervlinder).

Koks soms dezelfde dermatologische reacties te ontwikkelen in reactie op knoflook, maar een artikel in "Archives of Dermatologische Research" stelt dat de knoflook niet tuliposides bevatten.

Het allergeen tuliposide is in staat door middel van vinyl handschoenen te passeren; getroffen personen moeten nitril handschoenen te dragen.