AHA Scientific Positie op risicofactoren van coronaire hartziekte

De American Heart Association (AHA) Scientific Positie op risicofactoren van coronaire hartziekte (CHZ) verdeelt in twee gebieden: de belangrijkste risicofactoren, waar wetenschappelijk onderzoek geeft een verhoogd risico, en bijdragende factoren waarvan import is niet specifiek gedefinieerd.

Risico

Factoren die van grote invloed zijn verder onderverdeeld in twee categorie├źn: degenen die kunnen worden geregeld en welke niet kunnen. "Hoe meer risicofactoren u heeft, hoe groter uw kans op het ontwikkelen van hart-en vaatziekten," meldt de AHA. "Bovendien, hoe groter de mate van elke risicofactor, hoe groter het risico."

Wijziging

Gebieden die niet kunnen worden gemodificeerd omvatten geslacht, leeftijd en erfelijkheid. Mannetjes hebben een hogere kans op een hartaanval. De meerderheid van beide geslachten die sterven van CHD zijn 65 jaar of ouder en mensen met een familiegeschiedenis van hart-en vaatziekten, met inbegrip van specifieke etniciteit, hebben meer kans op CHD ontwikkelen.

Behandeling

Belangrijke risicofactoren die kunnen worden gemodificeerd en gecontroleerd zijn roken, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes en obesitas. Rokers verhogen hun risico twee tot vier keer.

Waarschuwing

Stress en overmatig alcoholgebruik worden beschouwd als bijdragende factoren op het pad naar CHD. "Mensen onder stress kan veel eten, te beginnen met roken of roken meer dan ze anders zou doen", aldus de AHA.

Global

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat hart- en vaatziekten, vooral hartaanvallen en beroertes, beweert 17 miljoen levens over de hele wereld elk jaar.