ADHD & bipolaire stoornis bij volwassenen

ADHD & bipolaire stoornis bij volwassenen

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) en bipolaire stoornis zijn twee verschillende psychische aandoeningen. ADHD is een impuls controle stoornis, terwijl bipolaire wordt beschouwd als een stemmingsstoornis. Symptomen kunnen er hetzelfde uitzien, en het duurt een getrainde arts de specifieke verschillen tussen de twee condities te herkennen.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Identificeren ADHD bij volwassenen betekent dat een geschiedenis van symptomen die gedurende ten minste 6 maanden is. Symptomen zijn onder meer het onvermogen om zich te concentreren en focussen, moeilijkheden na door met taken, vergeetachtigheid, wordt snel afgeleid, rusteloos gevoel en sociale communicatie problemen, zoals vaak onderbreken anderen en eruit te flappen dingen uit onbedoeld.

Bipolaire stoornis

Het identificeren van bipolaire stoornis bij volwassenen betekent dat er een patroon van stemmingsepisodes zowel depressie en manie gedurende minstens 2 weken. Symptomen van manie onder abnormaal hoge energie-niveaus, grootheidswaan of opgeblazen gevoel van eigenwaarde, weinig slaap en risicovolle gedrag. Symptomen van depressie behoren verdrietig of lege stemming, eetlust veranderingen, verlies van plezier en suïcidale gedachten.

Diagnose

De diagnose van ADHD en bipolaire stoornis kan worden gedaan door een getrainde professionele geestelijke gezondheidszorg. Een arts zal een uitgebreide anamnese af te nemen om te concluderen als de symptomen zijn meer in overeenstemming met ADHD of een bipolaire stoornis.

Behandeling

Behandeling van ADHD en bipolaire stoornis bij volwassenen omvatten psychotherapie en medicatie afhankelijk van de ernst van de symptomen. Typisch, ADHD veroorzaakt minder impairment dan een bipolaire stoornis. Ziekenhuisopname is soms nodig voor acute stemming afleveringen kenmerk van een bipolaire stoornis.

Prognose

Blijven met behandelprotocol is de beste preventie voor zowel ADHD en bipolaire stoornis. Prognose is goed als de behandeling aanbevelingen worden opgevolgd op regelmatige basis.