Aambei symptomen

Rectale poliepen abnormale groei van weefsel aan de binnenkant van het rectum, een deel van de dikke darm. Rectale poliepen die achterblijven in de darmen langere --- gewoonlijk verscheidene jaren --- kan uiteindelijk uitgroeien tot tumoren. In de meeste gevallen hoeft rectale poliepen produceren geen symptomen. Wanneer de symptomen zich voordoen, dient u een screeningstest zo snel mogelijk in te plannen.

Overwegingen

Sommige rectale poliepen zijn plat, en sommige groeien op een stengel. Volgens het National Cancer Institute, vlakke poliepen hebben meer kans om kanker te worden. Ze zijn ook moeilijker te detecteren tijdens screening en zijn moeilijk te verwijderen.

Bloeden

Volgens Merck.com, is het meest voorkomende symptoom van rectale poliepen bloeden uit het rectum. Het bloed kan helderrood en zichtbaar, of het kan donker en verborgen in de ontlasting.

Kramp en pijn

Rectale poliepen soms leiden tot buikkrampen, pijn of een bijna constant gevoel van volheid. Deze symptomen hebben meer kans op optreden als poliepen zijn zeer groot. Grote rectale poliepen kan ook leiden tot een obstructie van de darmen.

Veranderingen in de darmfunctie

Een merkbare verandering in de stoelgang gewoonten is soms een symptoom van rectale poliepen. Diarree of constipatie die langer duurt dan een week kan de aanwezigheid van grote poliepen geven.

Waarschuwing

Rectale kanker is te voorkomen als poliepen vroegtijdig worden ontdekt. Omdat deze poliepen kwaadaardig worden vaak zonder dat enige symptomen, de American Cancer Society beveelt routinematige screening voor alle personen (zie bronnen). Richtlijnen variƫren afhankelijk van leeftijd en andere risicofactoren.

Risicofactoren

Bepaalde risicofactoren verhogen van uw kans op het ontwikkelen van rectale poliepen. Aangezien deze poliepen meestal geen symptomen te geven, is het belangrijk om bewust te zijn van de risicofactoren en beginnen screening zoals aanbevolen. Twee van de meest voorkomende risicofactoren, volgens de Mayo Clinic, zijn leeftijd en familiegeschiedenis. Na de leeftijd van 40, de kans op rectale poliepen toeneemt. U bent ook een verhoogd risico als u een naast familielid die darmpoliepen of darmkanker heeft gehad. Andere risicofactoren zijn overgewicht, een inactieve levensstijl, een geschiedenis van een inflammatoire darmziekte en het gebruik van tabak en alcohol.