Wat zijn de vier klassen van Lipoprotein?

Wat zijn de vier klassen van Lipoprotein?

Lipoproteïnen zijn verbindingen gevonden in het bloed met lipiden en eiwitten die energry om cellen van het lichaam te dragen. Lipiden zijn in vet oplosbare moleculen zoals vetten, oliën en cholesterol en eiwitten organische verbindingen opgebouwd uit aminozuren. Lipoproteïnen zijn onderverdeeld in vier klassen, die volgens hun dichtheid en chemische eigenschappen.

Chylomicron

Chylomicron is een vorm van lipoproteïne dat is eigenlijk grote ballen van vet of triglyceriden, zoals omschreven in het artikel "Cholesterol Omlaag: Tien eenvoudige stappen om uw cholesterol te verlagen in vier weken - Without Prescription Drugs" door Janet Bond Brill, Ph.D. , RD, LDN. Deze ballen bevatten ongeveer 90 procent vet, en fosfolipiden, cholesterol en eiwit. Chylomicronen worden door de dunne darm en in het bloed worden geabsorbeerd door vaten in het lymfestelsel. De functie van chylomicronen is om brandstof te leveren in de vorm van triglyceriden aan de lichaamscellen.

VLDL

VLDL is een zeer lage dichtheid lipoproteïne dat een grote hoeveelheid triglyceriden, wat fosfolipiden en cholesterol draagt, volgens Dr Brill. VLDL is vergelijkbaar met chylomicronen, maar wordt door de lever in plaats van de darmen. VLDL wordt in de lever van extra voeding koolhydraten, chylomicronen resten en eiwit. Het hoge vetgehalte van VLDL maakt een grote hoeveelheid van deze lipoproteïnen in het bloed ongewenst.

LDL

LDL is een low-density lipoprotein en als een slechte cholesterol. Dit lipoproteïne bevat een deel van het vet en dubbel het eiwit van VLDL. LDL draagt ​​70 procent van de cholesterol in het bloed. Volgens het artikel "Lipid spijsvertering en lipoproteïnen", gepubliceerd door de Medische Biochemie door Michael W. Koning, Ph.D, is dit ongezond soort lipoproteïne origionally geproduceerd door de lever als VLDL, maar als tryglerides worden geabsorbeerd in het lichaam cellen , wat overblijft wordt LDL.

HDL

HDL is een high-density lipoprotein en wordt beschouwd als een goede cholesterol, zoals omschreven in het artikel "Cholesterol Omlaag: Tien eenvoudige stappen om uw cholesterol te verlagen in vier weken - Without Prescription Drugs," door Janet Bond Brill, Ph.D., RD, LDN. Het bestaat hoofdzakelijk uit eiwit, samen met enkele cholesterol, fosfolipiden en een kleine hoeveelheid vet. HDL is het dichtste alle lipoproteïnen. Het wordt in zowel de lever en de dunne darm en functie te halen cholesterol uit de lichaamscellen en transporteren naar de lever.