Wat zijn de tekenen en symptomen van virale meningitis?

Meningitis treedt op wanneer het ruggenmerg vloeistof en de membranen rond de hersenen en het ruggenmerg ontstoken door een infectie. Bacteriële meningitis is de meest ernstige vorm van de ziekte en kan leiden tot hersenbeschadiging, gehoorverlies of overlijden. Virale meningitis is minder ernstig en meestal verbetert zonder behandeling.

Veelvoorkomende symptomen

De eerste symptomen van virale meningitis zijn zeer vergelijkbaar met de griep, waardoor het moeilijk om de ziekte in het vroegste stadium te detecteren. Als u virale meningitis, kan u een hoge koorts, gepaard met een zware hoofdpijn en een stijve nek ontwikkelen. De hoofdpijn kan zo slecht dat je misselijk of braaksel geworden zijn. U kunt erg slaperig zijn en moeite hebben met wakker worden, en kunnen geen honger of dorst. Concentratieproblemen kunnen optreden en je kan bijzonder gevoelig voor licht. Bij sommige mensen, een uitslag ontwikkelt. Volgens de Centers for Disease Control en Prevention (CDC), kunnen deze symptomen ontwikkelen zich over een paar uur of kan een tot twee dagen duren om te verschijnen. De symptomen treden meestal drie tot zeven dagen nadat u zijn blootgesteld aan het virus.

Symptomen bij zuigelingen

Uiteraard zuigelingen kan je niet vertellen of ze een hoofdpijn of een stijve nek, maar je mag prikkelbaarheid, lusteloosheid, braken, slaperigheid of constant huilen opmerken, zelfs wanneer de baby wordt opgepakt en getroost. Een uitstulping ontstaan ​​in zachte plek van de baby op de bovenkant van het hoofd. U zult merken dat de nek en het lichaam van je baby lijkt stijf als ze meningitis.

Diagnose

Er is geen manier om te vertellen als meningitis is virale of de meer gevaarlijke bacteriële vorm zonder het zien van een arts en het ondergaan van een of meer tests. Een ruggenprik of lumbaalpunctie, is de definitieve manier om meningitis diagnosticeren. Tijdens een lumbaalpunctie, wordt een naald doorheen de onderrug in het wervelkanaal. Een monster van spinale vloeistof uit het kanaal teruggetrokken en naar een laboratorium voor analyse. Als je meningitis, kan de spinale vloeistof monster verhoogde aantal witte bloedcellen en eiwit, en een lage glucosespiegel te tonen. Andere tests die uw arts kan aanbevelen zijn onder X-stralen of gecomputeriseerde tomografie (CAT) scans van de schedel, sinussen of de borst te zoeken naar ontsteking en zwelling, en een keel cultuur om te bepalen of bacteriën in de keel zijn.

Oorzaken

Volgens de CDC 90 procent van virale meningitis gevallen worden veroorzaakt door enterovirussen, inclusief echovirus en coxsackie virus. De bof en herpes virussen kunnen ook leiden tot de virale vorm van hersenvliesontsteking. Enterovirussen worden verspreid door direct contact met het neusslijm, sputum of speeksel van een besmet persoon, waardoor het belangrijk om uw handen regelmatig te wassen en bij hoesten of niezen bedek je mond en neus. Het virus kan ook worden overgebracht door contact met de ontlasting van een geïnfecteerd persoon. Niet in slagen om uw handen te wassen nadat je naar de badkamer of het verwisselen van een luier kan leiden tot de verspreiding van het virus. Enterovirussen komen meestal voor in de lente of herfst en veroorzaken milde symptomen bij de meeste mensen die getroffen zijn. Als je een enterovirus vangen, kunt u een koude ontwikkelen of hebben een lage koorts of huiduitslag. Slechts een klein aantal mensen die besmet zijn met het virus te ontwikkelen virale meningitis.

Behandeling

Het drinken van vloeistoffen, het nemen van voldoende rust en het nemen van over-the-counter geneesmiddelen tegen koorts en pijn is het voorgeschreven verloop van de behandeling van virale meningitis. Herstel duurt meestal één tot twee weken. Als virale meningitis veroorzaakt door het herpes virus, kan een antivirale medicatie gebruikt bij de behandeling van herpes worden voorgeschreven.