Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine B5?

Vitamine B5 of pantotheenzuur, bekend als de anti-stress vitamine. Het is vereist voor alle planten en dieren als een component van co-enzym A (CoA), een enzym dat nodig is voor meer dan 70 lichaamsfuncties, zoals stress respons en de omzetting van glucose in energie. Hoewel aanwezig in elke cel, wordt het gevonden in veel grotere hoeveelheden in de bijnieren omdat zoveel energie nodig is om de bijnier hormonen. Vitamine B5, samen met L-carnitine (een aminozuur), zijn belangrijk voor de vetverbranding. Vitamine B5 cruciaal voor evenwicht van de bijnier hormonen en is betrokken bij de productie van rode bloedcellen.

Deficiëntie Borden

Een tekort aan vitamine B5 kan tintelingen in handen of voeten, hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid, grijzend haar, haaruitval of spijsverteringsproblemen veroorzaken. Langdurig tekort aan deze vitamine wordt in verband gebracht met astma, vroegtijdige veroudering, chronische of terugkerende infecties, allergieën, chronische droge mond, artritis, verkalkte gewrichten of kraakbeen en huidaandoeningen.

Oorzaken van Deficiency

Vitamine B5 water oplosbaar zodat het niet typisch in het lichaam blijven meer dan 05:56 uur. Bijgevolg moet vitamine B5 continu geleverd via de voeding of supplementen. Factoren die kunnen bijdragen tot een tekort aan vitamine B5 zijn onder andere fysieke of emotionele stress, gewone koffie of verbruik van cafeïne, alcohol, infecties, reuma, sulfa drugs, slaappillen, insecticiden en oestrogeen.

Deficiënt Eten

Geschat wordt dat oudere Amerikanen verbruiken slechts ongeveer 33 procent van hun vitamine B5 eisen. Dit kan grotendeels vanwege het feit dat vitamine B5 deficiënt in het typische Amerikaanse dieet. Koken en maalprocessen vernietigen 37-74 procent van de vitamine b5, bevriezing verliest 37-57 procent, en conservenindustrie verliest 46-78 procent. (Zie Referenties 1.)

Aanbevolen inname

Het nemen van 500 milligram vitamine B5 drie keer per dag, samen met vitamine C en E en magnesium kan het uiterlijk van de huid, haar en nagels te verbeteren, en het lichaam met meer energie, vermindering van de werklast van de bijnieren. Door het verbeteren van de bijnierfunctie, vitamine B5 verbetert het vermogen van het lichaam om te gaan met stress en vermoeidheid en infecties te voorkomen. (Zie referenties 3.)

Voedselbronnen

Goede bronnen van vitamine B5 zijn onder andere biergist, eieren, nier, lever, paddenstoelen, noten, zeevissen, hele rogge en volkoren granen. (Zie referenties 2.)