Wat zijn de functies van de Piriformis?

De piriformisspier ligt in de billen en verbindt het dijbeen om de heup. Het speelt een belangrijke rol in specifieke beenbewegingen en kan worden geassocieerd met heupzenuw pijn.

Plaats

Gelegen diep in de billen, de piriformis is een kleine spier die begint bij het vooroppervlak van het sacrum aan de basis van de ruggengraat, gaat door de grotere sciatic notch en verbindt met de top van het dijbeen. De musculus gluteus maximus dekt de piriformis.

Kenmerken

De piriformis spier is V-vormig, met een dunne aansluiting op het dijbeen overgaand in een brede bevestiging over het heiligbeen.

Functie

De piriformisspier laat de dij lateraal draaien op de heup. Als de heup gebogen en het been omhoog, de piriformis spier in staat stelt de dij te ontvoeren, dat is open naar buiten.

Overwegingen

De piriformisspier ligt dicht bij de heupzenuw. Als de spier comprimeert de zenuwen, kan het een aandoening bekend als piriformis syndroom, wat kan leiden tot ischias, moeilijk lopen, en pijn in de billen en onderste ledematen veroorzaken.

Leuk feitje

Ooit gedacht dat peer-vormig zijn, de piriformis spier dankt zijn naam aan het Latijnse "pirium" (peer) en "forma" (vorm).