Wat zijn de functies van CSF?

Wat zijn de functies van CSF?

Cerebrospinale vloeistof (CSF) is een heldere vloeistof gevonden in het centrale zenuwstelsel. CSF geproduceerd door capillairen in de hersenen en de choroid plexus - structuur in de ventrikels. CSF circuleert rond de twee hemisferen van de hersenen en het ruggenmerg. De hoeveelheid CSF in een gemiddelde volwassen tussen 100 tot 150 ml. Deze vloeistof is volledig vervangen om de 5-6 uur, omdat 500 ml per dag geproduceerd.

Demping

De primaire functie van CSF is tot demping van het centrale zenuwstelsel (CNS) bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Deze structuren zijn verantwoordelijk voor de aansturing van alle functies van het menselijk lichaam. De hersenen verwerken de vijf zintuigen: ruiken, zien, horen, voelen en proeven. Het brein produceert ook emoties, gedachten, geheugen en gevoelens. Motorische functie voor het lichaam wordt aangedreven door spinale zenuwen die uit het ruggenmerg. Cerbrospinal vloeistof houdt deze structuren gesmeerd en beschermd.

Homeostase

Homeostase beschrijft een evenwichtstoestand - bewaren van het evenwicht van een interne omgeving. Cerebrospinale vloeistof draagt ​​bij homeostase op drie manieren. In de eerste plaats houdt de fysieke omgeving door drijvende de hersenen en het absorberen van schokken. Tweede, CSF handhaaft de chemische omgeving van het voorkomen toxines in het bloed die het centrale zenuwstelsel. Tenslotte CSF brengt voedingsstoffen naar de hersenen en verwijdert afvalstoffen uit de hersenen.

Diagnose van Ziekte

De cerebrospinale vloeistof kan worden gebruikt voor de diagnose ziekte of pathologische omstandigheden. Lumbaalpunctie wordt gebruikt om een ​​vloeistofmonster te verkrijgen via een naald die in de lumbale (onderrug) van het wervelkanaal ingevoegd. De eigenschappen van de vloeistof worden geanalyseerd - glucose, proteïne, celgetal en drukvloeistof - te controleren op abnormaliteiten. Bovendien wordt het CB getest op de aanwezigheid van infectie. Deze diagnostische procedure wordt gebruikt om te controleren ontsteking in het centrale zenuwstelsel of omgevende structuren, verhoogde druk in de hersenen, hersenbloedingen, tumoren en immuunziekten.

Waterhoofd

De meest voorkomende hersenvocht pathologie is hydrocephalus - "water op de hersenen". Deze situatie kan zich voordoen bij de geboorte of ontwikkelen later. Hydrocephalus is overdreven CSF in de hersenen dat de ontwikkeling van de hersenen of functie beïnvloedt. Het wordt gekenmerkt door een abnormaal groot hoofd (bij kinderen), braken, prikkelbaarheid, vertraagde ontwikkeling, urine-incontinentie, verwardheid, evenwicht en coördinatie, vermoeidheid en persoonlijkheidsveranderingen. Hydrocephalus is meestal behandeld met chirurgische implantatie van een shunt om het overtollige vocht uit de hersenen afwateren in een ander gebied van het lichaam. Revalidatietherapieën worden gebruikt om het disfunctioneren veroorzaakt door de hydrocephalus behandelen.