Wat maakt mannen kaal?

Androgene alopecia, ook bekend als mannelijke kaalheid wordt veroorzaakt door hormonen genaamd androgenen - meer specifiek een androgeen genoemd dihydrotestosteron of DHT. Deze hormonen reguleren de haargroei en sex-drive bij zowel mannen als vrouwen.

Haargroei

Een pluk haar groeit voor twee tot zes jaar, dan stopt met groeien voor enkele maanden en valt uit. Follikels dan blijven nieuwe haren groeien. Een kortere haargroeicyclus wordt veroorzaakt door verhoogde niveaus van DHT in de follikels. Het haar begint te korter en dunner worden, dan stopt helemaal groeit.

Genen

Mannelijke kaalheid is geërfd van de genen van de moeder. Zoals bij elke genetische eigenschap, is het niet gegarandeerd dat je het zal erven. Een broer in het gezin kan kaal zijn, terwijl een ander heeft een volle haardos.

Medische aandoeningen

Mannelijke kaalheid is ook veroorzaakt door een groot aantal omgevingsfactoren. Sommige aandoeningen zijn ook geassocieerd met mannelijke kaalheid, zoals coronaire hartziekte, prostaatkanker, vergrote prostaat, obesitas, diabetes en hoge bloeddruk.