Wat is de betekenis van zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is een nauw verwante sociaal-psychologisch begrip gerelateerd aan het gevoel van eigenwaarde. Het kan zich op een aantal manieren, wat geacht positief, andere negatief. Eerste geregistreerde gebruik van de term was in 1653.

Definitie

Zelfvertrouwen te hebben, is het vertrouwen in het eigen zelf te hebben. Het vertrouwen in dit opzicht is een staat van zekerheid, arrogant of anderszins. De zin is niet noodzakelijkerwijs gelijk aan een geloof in een mogelijkheid om alle dingen te doen, maar eerder, een verzekering dat iemand in staat en en comfortabel met zichzelf is.

Self Esteem

Een natuurlijke uitbreiding van zelfvertrouwen is het gevoel van eigenwaarde, een woord dat betekent dat de houder van een reƫel respect voor en de gunstige indruk van zichzelf. Over het algemeen zijn de meeste het erover eens dat een bezit van eigenwaarde is ideaal. Echter, het zelfvertrouwen is de meer onstuimige van de twee termen, en wanneer het wordt gebruikt, kan heel vaak verwijzen naar een andere, minder ideale variatie.

Overmatig zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen kan verwijzen vaak naar een vertrouwen in het eigen zelf, dacht overdreven, opgeblazen of anderszins ongegrond. Dit is overmoed en is het spiegelbeeld van verwaandheid of arrogantie. In feite is de Oxford Engels woordenboek definieert zelfvertrouwen als "het vertrouwen in zichzelf, vaak in ongunstige zin, arrogant of brutaal afhankelijkheid van de eigen bevoegdheden."

Hubris

Hubris is gedefinieerd in de Oxford Engels woordenboek als "vermoeden, uit de richting van de goden. Hoogmoed, overdreven zelfvertrouwen" Hier wordt overmatig zelfvertrouwen gelijkgesteld met de overtuiging dat men denkt dat ze god-like op een bepaalde manier. Onnodig te zeggen, zijn dergelijke voorstellingen van vertrouwen vaak belachelijk gemaakt of op andere wijze afgekeurd.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Aan de andere kant is een totaal gebrek aan zelfvertrouwen, ook geacht schadelijk te zijn. Verlegenheid en faalangst zijn de meest voorkomende symptomen van een gebrek aan zelfvertrouwen, maar het kan worden gemanifesteerd op andere manieren ook.