Wat doet TSH Meet?

TSH staat voor schildklier stimulerend hormoon. De term TSH wordt vaak gebruikt om de laboratoriumtest door artsen toegediend definiëren de niveaus van TSH in het lichaam te meten. TSH-waarden worden gebruikt om te meten of de hypofyse en de schildklier goed werken.

TSH en de hypofyse

TSH wordt vrijgegeven door de hypofyse om de schildklier twee andere hormonen, zogenaamde T3 en T4 los stimuleren.

Hoge TSH

Als resultaten van een TSH test blijkt hoge TSH, betekent dit dat de hypofyse overuren in een poging om het niveau van T3 en T4 te stimuleren in het lichaam. Hoge niveaus van TSH tot een aandoening bekend als hypothyreoïdie.

Lage TSH

Laag TSH overeen dat de hypofyse minder om de schildklier stoppen produceren zoveel T3 en T4 werkt. Lage TSH resulteren in een aandoening bekend als hyperthyroïdie.

Oorzaken voor High TSH

De hypofyse te veel TSH scheiden indien ofwel de hypofyse zelf of de schildklier beschadigd en niet zoals normaal, wanneer de thyoid ontstoken of geïnfecteerde of de hypofyse is beschadigd als gevolg van een infectie of tumor.

Oorzaken voor lage TSH

Laag TSH niveaus kunnen het resultaat van een schildklier teveel T3 of T4, een ontstoken of geïnfecteerd schildklier, schildklier gegroeide te groot, of door een tumor in de schildklier afscheidt.