Vilka är effekterna av osteoporos på kroppen?

Osteoporos är ett tillstånd som drabbar miljontals människor runt om i världen, och inte bara de äldre. Ungdomar kan drabbas av benskörhet, som Mayo Clinic definierar som porösa ben. Sådana benskörhet uppmuntrar frakturer och begränsad rörlighet i någon som diagnostiseras med sjukdomen. Förstå effekterna benskörhet kan ha på kroppen kommer säkert att uppmuntra människor att vidta åtgärder för att förhindra det.

Effekt på Bones

Osteoporos försvagar kroppens skelett och leder. Dessa sprickor orsakas av gallring av benmassa. Osteoporos äter bort på svampiga inre av ben, som kallas trabekulära benmassa. Tillståndet kan bli så illa att en person är begränsad i rörelse och aktiviteter. Ett fall, en hård knöl i något eller ens lyfta ett föremål skulle kunna resultera i en benfraktur. De vanligaste platserna för frakturer är i ryggraden, handleder och höft, även om många människor som försöker bryta faller fraktur även armbågar, axlar och knän.

Kronisk smärta

En annan vanlig effekt av osteoporos på kroppen är kronisk smärta, ibland så allvarlig den är invalidiserande. Smärta är ofta orsakas av kompression på ryggraden, pressning ben mot ben mot andra ben, samt nerver och omgivande vävnad. Dessa effekter kan också kännas i höft, knä, axel och handled leder.

Fysisk Deformitet

Hos vissa personer kan osteoporos leda till att ryggraden att böja sig framåt (kallas Dowager puckel) och bidrar till total förlust av höjd. Effekterna av kompressionsfrakturer i ryggraden ofta leda till snedvridning av ryggraden, vilket skapar en framåtlutande utseende.

Komprimering av inre organ

Som ryggraden utvecklar onormala kurvor, kan vissa individer upplever svår krökning av ryggraden också drabbas av andningssvårigheter och smärta i buken som inre organ också komprimeras. Brist på ryggstöd som orsakas av krökning av ryggraden resultat i bröstkorgen sjunker lägre i mjukdelar i buken och kramper inre organ som lungor, mage och tarmar.

Orsaker

Osteoporos är progressiv, vilket innebär att benen fortsätter att försvagas och tunn, om åtgärder inte vidtas för att bromsa minskningen av benmassan. Osteoporos orsakas främst av brist på adekvat intag av kalcium, ett mineral som bidrar till benstyrka och hälsa. Ytterligare risker ökar med etnicitet (asiatiska och kaukasiska kvinnor är mer benägna att drabbas av benskörhet än andra befolkningsgrupper), stillasittande livsstil, rökning och hereditet för sjukdomen. Osteoporos är också vanligt förekommande hos kvinnor som har gått igenom klimakteriet och uppleva en minskning av hormonet östrogen, vilket också hjälper till att bidra till en stark och hälsosam bentillväxt.