Prognose van glioblastoma

Glioblastoma multiforme is een kwaadaardige tumor van de gliale weefsel in de hersenen. Volgens medifocushealth.com, 50 procent hersentumoren begint in de gliacellen, die ondersteunend weefsel in de hersenen.

Symptomen

Glioblastoma produceert symptomen van hoofdpijn, toevallen en lethargie. Zwakte van motorische functies wordt vaker met compressie van hersenstructuren. De snelheid van symptoompresentatie varieert van een trage begin tot plotselinge gebeurtenis.

Oorzaak

Er zijn geen specifieke oorzaken van gliomen of hersentumoren, voorkomend sporadisch. Verhoogde frequentie optreedt met erfelijke Li-Fraumeni syndroom, tubereuze sclerose en nonpolyposis darmkanker.

Diagnose

De diagnose wordt aangevuld met een lichamelijk onderzoek en beeldvorming met een CT-scan, MRI of MRS. Een biopsie van het gebied bevestigt de diagnose.

Behandeling

Glioblastoma is behandeld met een operatie om de tumor, gevolgd door bestraling te verwijderen. In sommige gevallen wordt chemotherapie toegevoegd als voorzorgsmaatregel behandeling.

Prognose

De overlevingskans voor gevallen van glioblastoma is laag. Volgens childrenshospital.org, slechts 5 procent van de patiƫnten hebben een vijf-jaars overlevingskans. Het beste geval toont tumoren radicaal verwijderd en behandeld met bestraling hebben een 25 procent vijf-jaars overlevingskans. Jongere patiƫnten hebben hogere overlevingskansen.