Phantom Pain Relief

Fantomsmärta är ett förbryllande fenomen där en amputerad känner smärta i en kroppsdel ​​som togs bort. Smärtan kan vara bultande, skytte eller brännande. Den amputerade kan också känna kyla eller värme, stickningar eller klåda i den saknade kroppsdelen. Fantomsmärta är separat från den smärta en amputerad kan känna i sin stubbe. Forskarna kan inte peka ut en exakt orsak till fantomsmärtor, men det verkar vara kopplad till nerverna ny ledning dras sig efter amputationen, som påverkar hjärnans aktivitet. Det finns flera alternativ för dem som lider av fantomsmärtor.

Mediciner

Det kan ta lite trial-and-error för att hitta en medicin som fungerar för dig. Läkare kan för närvarande inte erbjuda en medicin speciellt för fantomsmärtor, men det finns vissa mediciner som, samtidigt som i första hand är avsedda för andra ändamål, också kan hjälpa till att lindra nervsmärta. Du kan prova en tricykliska antidepressiva, vilket kan förändra smärtimpulser nerverna skickar. Ett kramplösande, såsom gabapentin eller karbamazepin, kan också hjälpa. Och medan de kan orsaka allvarliga biverkningar (som kan alla droger), kan du prata med din läkare om narkotiska smärtstillande medel, såsom kodein eller morfin. Ett annat alternativ är en injektion av lokalbedövning i din stump.

Alternativa behandlingar

Om läkemedel inte är tillräckligt för att kontrollera din smärta, eller om du skulle helt enkelt föredrar att inte ta dem, det finns alternativa behandlingar. Mayo Clinic rekommenderar akupunktur vid kronisk smärta. Du måste ha akupunktur utförs regelbundet eftersom smärtlindring är bara tillfälligt. Var säker på att hitta en licensierad och erfaren akupunktör. Ett annat alternativ behandling för att diskutera med din läkare är TENS eller transkutan elektrisk nervstimulering. Elektroder fästs på huden för att sända en svag elektrisk ström som kan störa smärtsignaler. TENS är säkert, men det kanske inte fungerar för alla patienter.

Farabloc

Farabloc, beskrivs av tillverkaren som en "elektromagnetisk avskärmningsanordning," är en icke-medicinering metod för behandling av fantomsmärtor. Farabloc är en trasa-liknande anordning som kan hjälpa till att lindra kronisk smärta genom att blockera EMF (elektromagnetiska fält) strålning på cellnivå. Det kan också bidra till att öka blodcirkulationen, vilket i sin tur ökar tillgången på syre och näringsämnen som kan hjälpa kroppen att läka sig själv. Farabloc kan skräddarsys för att passa din stubbe.

Kirurgi

Efter uttömt alla andra alternativ, kan du välja att överväga operation. Om din fantomsmärta orsakas av nerv irritation, kan en kirurg att kunna rätta till problemet. Din kirurg kan också föreslå djup hjärnstimulering, även kallad motor cortex stimulering. Kirurgen kommer att använda elektroderna för att skicka en elektrisk ström till hjärnan, vilket kan hjälpa till att lindra fantomsmärta.