O2 bij mensen

O2 bij mensen

De cellen van het lichaam zuurstof nodig, of O2, in leven te blijven en goed te laten functioneren. Zuurstofgehalte kan sterk variëren van de ene dag op de andere en zelfs binnen een enkele dag, met name bij mensen die ademhalingsproblemen hebben. Afwijkingen in het bloed O2 niveaus kan een teken van ziekte of gezondheidsproblemen. Metingen van zuurstof niveaus zijn een manier dat gezondheidswerkers evalueren van een patià € ™ s voor de gezondheid.

Wat is normaal?

Volgens de Mayo Clinic, kan zuurstof worden gemeten met behulp van een bloedtest of kleine monitor die op de vinger, die bekend staat als een pulse oximeter. Arteriële bloed gassen, of ABG, zijn getest uit een bloedmonster. Naast O2 niveau test meet de zuurgraad van het bloed en de hoeveelheid koolstofdioxide in het bloed. De pulsoximeter meet de verzadiging van O2 in het bloed en wordt gebruikt als een schatting van bloed O2 niveaus. Metingen tussen 95 en 100 procent worden normaal beschouwd in de meeste gevallen.

Laag zuurstofgehalte

Een pulsoximeter lezing in het kader van 90 procent is diagnostisch van hypoxemie, of een laag zuurstofgehalte in het bloed. Het kan worden veroorzaakt door ademhalingsziekten zoals longkanker, chronische obstructieve longziekte, interstitiële longziekte, cystische fibrose of longontsteking. Andere voorwaarden, zoals shock of een aangeboren hartafwijking kan ook leiden tot lage zuurstofgehalte. Lage niveaus van O2 kan kortademigheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn en concentratiestoornissen veroorzaken. Zuurstof niveaus die blijven dalen kan een medische noodsituatie en vereisen ziekenhuisopname.

Hoge zuurstofgehalte

Te veel zuurstof kan ook problemen veroorzaken. De hersenen van een persoon met een hoog zuurstofgehalte niet signalen naar het lichaam te ademen. Dit is een zorg voor een persoon met slaapapneu, een aandoening waarbij een persoon stopt met ademen periodiek tijdens het slapen. Om problemen met hoge O2 niveaus voorkomen, kan zuurstof worden aangepast op basis ABG niveaus of pulse oximeter lezingen.

Zuurstof Therapie

Zuurstof therapie kan nodig zijn voor mensen die niet in staat zijn om voldoende zuurstof te krijgen in hun systeem. Zuurstof kan op korte termijn nodig is voor mensen die verwondingen hun longen, of kan op lange termijn bij mensen met chronische longziekte of slaapapneu vereist. Het doel van zuurstoftherapie bloed zuurstofniveaus binnen het normale bereik, waardoor schade aan het hart, longen en hersencellen voorkomen houden. Sommige mensen zuurstoftherapie hoeven alleen tijdens de slaap of tijdens het sporten. Na O2 therapie, kan een persoon zich energieker voelt en rustte.