Microdialyse Procedures

Microdialyse Procedures

Wat is Microdialyse?

Microdialyse is een techniek gebruikt om de chemische componenten van de extracellulaire vloeistof in weefsels te analyseren en te bepalen. Deze werkwijze wordt meestal gebruikt in farmacologie en neurologie onderzoek moleculen en hun concentraties in hersenweefsel en hun veranderingen als gevolg gedrag hormonale veranderingen en neurotransmitter veranderingen detecteren. Onderzoekers plaats een microdialyse sonde in het weefsel, een buisje, bestaande uit een semi-permeabel membraan. Semipermeabele betekent dat het membraan kleine gaten of poriƫn waarmee klein genoeg moleculen passeren.

Hoe Microdialyse Works

Een oplossing (de dialysaat) langzaam gepompt door de microdialyse sonde in het weefsel. De moleculen in het weefsel diffunderen in het dialysaat gepompt, en dan worden ze onttrokken wanneer het dialysaat wordt geanalyseerd. De concentratie van moleculen in het dialysaat zal typisch veel lager zijn dan de werkelijke concentratie in de extracellulaire vloeistof. Bijvoorbeeld, de concentratie van een peptide vanuit microdialyse dikwijls slechts 5 tot 10 procent van de extracellulaire vloeistof concentratie. Deze variatie hangt af van de lading en de grootte van de moleculen en de microdialyse snelheid. Verschillende sondes, zoals radioactief gelabelde probes, kan de snelheid van de procedure te wijzigen.

Praktische toepassingen van Microdialyse

Microdialyse heeft verschillende toepassingen in het medische gebied, maar is het meest prominent in hersenonderzoek, vooral omdat biopten van hersenweefsel vaak niet mogelijk. Onderzoekers van hersentrauma vaak gebruik van de procedure om te leren hoe de concentraties van ionen fluctueren in de hersenen na het letsel. Het wordt vaak gebruikt om veranderingen in moleculen tijdens de progressie van neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer controleren.