Medicinaal gebruik van Calendula

Medicinaal gebruik van Calendula

Calendula is een goudsbloem plant die medicinaal gebruikt is voor eeuwen. Inheems in het Middellandse-Zeegebied, calendula heeft een anti-inflammatoire, antivirale en antibacteriële eigenschappen en de gedroogde blaadjes worden gebruikt in verschillende medische behandelingen, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center. De bloem wordt ook gekweekt voor versiering gebruikt wereldwijd.

Dermatitis

Dermatitis is een ontsteking van de huid. De twee meest voorkomende types zijn seborrheic dermatitis en atopische dermatitis of eczeem. Calendula zalf kan worden toegepast op beide typen aan jeukende, gezwollen en geïrriteerde huid te verlichten. Calendula kan drie tot vier keer per dag, maar niet worden toegepast op beschadigde huid. Het kan ook helpen bij dermatitis veroorzaakt door radiotherapie.

EHBO

Calendula kan helpen bij de behandeling snijwonden, brandwonden, kneuzingen en bijensteken. Bij lokale toepassing, calendula bevordert de genezing, verzacht en behandelt kleine infecties. Volgens de Universiteit van Maryland Medical Center, de plant helpt bij het verhogen van de bloedstroom naar een wond en stimuleert de productie van collageen eiwitten, die helpt bij het genezen bindweefsel en huid. Het kan gebruikt worden als een wash, crème, zalf of tinctuur.

Lichte infectie

Calendula wordt verondersteld om antibacteriële eigenschappen hebben. Veel mensen gebruiken calendula om kleine oog en oor infecties niet veel studies zijn gedaan om te bepalen of deze behandeling effectief is, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center. Licht geïrriteerd tandvlees of spruw infecties in de mond kan worden behandeld met een calendula thee mondwater.