Lever vlekken op de huid

Lever vlekken op de huid

Levervlekken of "ouderdomsvlekken" zijn donkere vlekken die het meest lijkt op de huid van mensen van 55 jaar en ouder. Ze zijn onschadelijk plekken van verhoogde pigmentatie die kan worden veroorzaakt door de zon of om onbekende redenen. Levervlekken neiging om te verschijnen op uw handen of voorhoofd. Ze zijn niet geassocieerd met leverkanker of schade, ondanks het traditionele denken dat ze een teken van een slecht functionerende lever. Integendeel, het is gewoon een kwestie van leeftijd.

Diagnose

Levervlekken vertonen meestal in gebieden die zijn blootgesteld aan zonlicht, zoals het gezicht of onderarmen. Ze kunnen echter wel terug te vinden op minder blootgestelde gebieden.

Beschrijving

Levervlekken zijn meestal plat om aan te raken, licht bruin of bruin van kleur, hebben scherp gedefinieerde grenzen en zijn ovaal of onregelmatig van vorm. Ze kunnen tot een centimeter in diameter.

Overwegingen

Levervlekken niet donkerder wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. Ze zullen ook niet kwaadaardig worden. Indien de spots veranderen helemaal in grootte, kleur of vorm laten controleren door uw arts.

Behandeling

De meeste mensen hebben geen behandeling voor ouderdomsvlekken. U kunt echter wel lichter maken door het gebruik van een huid bleken product. Ze kunnen ook worden verwijderd door ze te bevriezen met vloeibare stikstof, een techniek genaamd cryotherapie.

Preventie

Om het uiterlijk van de nieuwe levervlekken te voorkomen, gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge SPF factor wanneer u zich buiten. SPF 15 of hoger is uw beste keuze.