Kuren voor HIV

Vanaf 2009 zijn ongeveer 39,5 miljoen mensen wereldwijd besmet met HIV. Hoewel er nog geen definitieve behandeling voor HIV, gentherapie en stamceltransplantaties lijken te brengen onderzoekers veel dichter bij de dag wanneer een behandeling wordt gevonden voor dit virus dat miljoenen gedood omdat het eerst werd ontdekt in de vroege jaren 1980.

Antiretrovirale geneesmiddelen

Er zijn op dit moment ten minste 30 geneesmiddelen, bekend als antiretrovirale middelen, die worden gebruikt om HIV te behandelen. Hoewel er geen combinatie van deze middelen nog heeft geleid tot een behandeling voor HIV, ze zijn de meest gebruikte methode om het virus te remmen.

HAART

Klinische onderzoeken worden momenteel vastgehouden om de effectiviteit van behandeling van HIV-patiënten met zeer actieve antiretrovirale therapie of HAART bepalen. Het vaccin heeft enig succes in studies met apen hadden, maar het is nog niet bekend of de behandeling leidt tot een genezing of een nieuwe vorm van behandeling tegen het virus.

HIV "zwakke plek"

In de zomer van 2008, HIV onderzoekers van de Universiteit van Texas Medical School aangekondigd dat ze een 'zwakke plek' in het virus hadden gevonden. Ze ontdekten een gebied van het virus dat constant blijft, zodat het virus zich hechten aan zogenaamde "gastheercellen." Indien de ploeg succes de samenstelling van deze regio van het virus kan veranderen, zal het niet in staat om zich te hechten, en de verandering in de virus de productie van antilichamen veroorzaken de infectie te bestrijden.

Sanctuary Cellen

Eén aspect van HIV die behandeling zo moeilijk maakt is het feit dat het virus bevat "reservoir" van het virus zich in een cel. Zolang één cel blijft dat het virus bevat, kan opnieuw, zelfs na uitgebreide behandeling met antiretrovirale middelen. In de zomer van 2009, de Canadese onderzoekers ontdekten dat het gebruik van antiretrovirale middelen, gevolgd door wat zij noemen "intelligente gerichte chemotherapie," kan een middel van het doden van het heiligdom cellen, waardoor het lichaam van het virus te bevrijden bieden.

Stamceltransplantaties

CNN meldde begin 2009 dat een man, die had last van HIV tot hij kreeg een stamceltransplantatie in 2007 van een donor wiens stamcellen bevat natuurlijke anti-virale eigenschappen, had nog steeds geen tekenen van het virus twee jaar na de transplantatie.