Is Vicks VapoRub veilig?

Vicks Vaporub, een actueel crème of zalf, is de nummer een verkopende koude product voor kinderen van twee en maximaal volgens zijn fabrikanten. Er zijn echter verschillende waarschuwingen en dingen te overwegen bij het gebruik van Vick's Vaporub.

Effecten

Vick's Vaporub wordt gebruikt op de borst en de keel; hoesten verlichten door de koude en spieren: tot lichte pijn verlichten, volgens het fabrikanten.

Overwegingen

Volgens de fabrikanten, Vick's Vaporub, is uitsluitend voor uitwendig gebruik. Niet gebruiken op beschadigde huid, de mond of in combinatie met strakke bandages. Het mag niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan twee.

Veiligheid

Een artikel gepubliceerd in de Los Angeles Times op 13 januari 2009 door Thomas H. Maugh II, schetste een aantal situaties waarin Vick's Vaporub heeft bewezen gevaarlijk voor kinderen om onder twee, waaronder een geval waarbij een 18 maanden oud naar de eerste hulp werd gebracht voor respiratoire klachten nadat het product is aangebracht.

Effecten

In het artikel werd Vick's Vaporub gevonden om slijmerige afscheiding te verhogen met maximaal 59 procent in gekweekte cellen en tot 14 procent in de geteste dieren.

Betekenis

Vick's Vaporub is gebruikt door duizenden mensen voor vele jaren zonder problemen, is voorzichtigheid alleen geadviseerd bij gebruik op jonge kinderen.