Hur du kontrollera om du har rosacea

Rosacea är en kronisk, men vanligt, hud tillstånd som uppstår när de små blodkärlen i ansiktet vidgas. Den utvidgning gör kärlen blir mer synliga genom huden, och kärlen och kapillärer visas som inflammerad, små röda linjer. Den sträcker sig från mild till svår, och du kan gå igenom flera steg som blir allt mer synliga och irriterande. Rosacea är kontrollerbar men inte botas.

Instruktioner

•  Leta efter röda, rödblommig fläckar på huden som visas främst i pannan, näsan och hakan. Vissa former kan sträcka sig till öron och nacke. Finnar kan börja bryta ut, tillsammans med cystor som kan börja läcka vätska.

Rosacea är ett utslag, så klåda, brännande och stickande känsla runt ansiktet är vanliga complaints.Often beskrivs som "stötande och rouge," människor som drabbats av sjukdomen kan vara under intrycket att de bara rodnar lätt, eller har haft alltför mycket sol.

Om du misstänker att du har någon form av rosacea, se en hudläkare, som kan rekommendera hur man bäst behandlar din hud problem och hindra dem från att bli värre.

•  Burning och grusiga inom ögonen kallas rosacea keratitis, även känd som konjunktivit. Detta tillstånd kräver omedelbar läkarvård, som den ständiga inflammationen kan skada hornhinnan, vilket leder till problem med synen.

•  Picture WC Fields och du kommer att få en uppfattning om vad rhinophyma ser ut. Detta är den allvarligaste formen av rosacea, som kännetecknas av en stor, röd, uppsvällda näsa. Kirurgi rekommenderas för att förbättra detta tillstånd.

•  Behandla rosacea med receptbelagda styrka aktuella infektions krämer. Applicera krämer upp till två gånger om dagen, så som föreskrivs av din hudläkare. I svåra fall kan din läkare ordinera en mild dos av perorala antibiotika.

Hårda tvålar och rengöringsmedel kan förvärra situationen. Håll dig till produkter märkta "extra mild" eller "känslig hud." Undvik överdriven skrubb eller exfoliering.

•  Vissa patienter vända sig till laserterapi och glykolbaserade syra peeling för att förbättra deras rosacea. Rådgör med din hudläkare för att se om dessa behandlingar kan vara rätt för dig.

Tips

  • Det finns ett samband mellan rosacea och långvarig solexponering och skador. Undvik solen helt och hållet eller skydda dig med en maximal styrka solskydd och bredbrättad hatt. Solen kan också störa antibiotikabehandlingar.