Hur är ischias behandlas?

Ischiasnerven rinner ner från ryggraden genom skinkorna, höfterna och den bakre delen av benen. När ischiasnerven komprimeras eller skadats, det orsakar intensiv smärta eller domningar i benen. Ischias är inte ett medicinskt tillstånd i sig utan ett symptom som orsakas oftast av ett diskbråck, piriformis syndrom, spinal stenos eller en bäckenskada. Det kan ta ca 4-8 veckor för smärtan att försvinna av sig själv. De flesta tycker lindring med en kombination av stretching övningar och smärtstillande medicin.

Physical Therapy

Sjukgymnastik är mest nytta för personer som lider av ischias orsakas av ett diskbråck. Du kan växla mellan att tillämpa varma och kalla förpackningar till ryggen. Värme ökar blodflödet och minskar läkningstiden. Kalla minskar blodcirkulationen, vilket hjälper till att lindra inflammation och smärta. En djup vävnad meddelande kan hjälpa till att lindra muskel stress och minska trycket på ischiasnerven. Transkutan elektrisk nervstimulering använder sig av en liten elektrisk ström för att minska muskelspasmer och främja produktionen av naturliga smärtstillande medel (endorfiner) i kroppen.

Korrektions Medicinering

Om du lider av intermittent ischias smärta som inte svarar på sjukgymnastik, kan du behöva medicinering. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), såsom acetaminofen eller ibuprofen, bidra till att minska inflammation. Läkare ordinera vanligtvis en muskelrelaxerande tillsammans med NSAID. Anti-depressiva mediciner hjälper också lindra kronisk smärta genom att blockera kroppens smärtsignaler och främja endorfin produktion. Personer med svår eller invalidiserande smärta kan behöva ta narkotiska smärtstillande medel.

Steroid Injektioner

När konventionella behandlingar metoder misslyckas med att lindra ischiassmärta, kan du behöva titta på mer aggressiva behandlingsmetoder. En epidural steroid injektion (innehållande kortikosteroider) kan bidra till att minska inflammation runt ischiasnerven. Enligt Mayo Clinic, finns det fortfarande en del debatt om de långsiktiga fördelarna av kortikosteroider. De biverkningar som förknippas med kortikosteroider begränsa antalet injektioner som du bör få i ett år till tre.

Kirurgi

Kirurgi är vanligtvis reserverad för människor som lider av tarm, urinblåsa eller neurologisk dysfunktion, eller har intensiv ischias smärta som inte svarar på andra behandlingsmetoder. Kirurgiskt avlägsnande av hela lamina (en skyddsplatta runt ryggraden) kallas laminektomi, medan ett partiellt avlägsnande kallas laminotomi. Dessa procedurer minska risken för ryggradskompression genom att rensa utrymmet runt nerverna. En discectomy innebär fullständigt eller partiellt avlägsnande av diskbråck. En microdiscectomy använder ett mikroskop och är mindre invasiv än en diskektomi.

Yoga

Många människor har enligt uppgift dragit nytta av alternativa behandlingsmetoder, som akupunktur och akupressur. Utövarna av dessa metoder behandlingar anspråk på att manipulera kroppens energiflöde för behandling av sjukdomar. Biofeedback är en teknik som hjälper dig att kontrollera din reaktion på smärta med hjälp av andningsövningar och intellektuella resurser. Yoga kan vara till hjälp, men du bör vara försiktig för att undvika rörelser som kan sträcka på benen.