Hormoonvervangende therapie bij postmenopauzale vrouwen

Hormoonvervangende therapie bij postmenopauzale vrouwen

Hormoonvervangingstherapie (HRT) gebruikt om de aanbevolen behandeling van menopausale vrouwen die door de dalende niveaus van oestrogeen in hun lichaam waren symptomatisch zijn. Echter, in 2002 de Women's Health Initiative (WHI) heeft aangekondigd dat haar studie bleek dat HST het risico op het ontwikkelen van borstkanker en hart- en vaatziekten een vrouw toegenomen. Op dat punt, veel vrouwen ervoor gekozen om te stoppen met HST of nooit om te beginnen met het, terwijl sommigen nog steeds voor kiezen om het te nemen.

Wat HRT Does

Wanneer een vrouw ondergaat HRT, is ze het terugplaatsen van hormonen (oestrogeen en progesteron) dat ze heeft verloren als gevolg van de menopauze. Wanneer de eierstokken stoppen met werken als gevolg van de menopauze, veel minder oestrogeen en progesteron worden geproduceerd, volgens Epigee.org. Wanneer deze hormonen verminderen, vrouwen hebben van opvliegers, nachtelijk zweten, pijn en pijn en slapeloosheid, maar ook tal van andere problemen.

Voordelen

De voordelen van HST omvatten het lichaam met een kunstmatige toevoer van oestrogeen en progesteron, die veel overgangsklachten elimineert. Het nemen van oestrogeen zal een vrouw kans op het ontwikkelen van osteoporose te verminderen, smeer haar vagina, het verbeteren van de slaap, mollige haar huid en helpen bij incontinentie te voorkomen.

Overwegingen

Epigee.org adviseert dat plantaardige oestrogeen helpt bij de opbouw bot en kan de kans op een botbreuk te verminderen met 80 procent. 2womenshealth.com merkt op dat HRT lijkt te helpen verbeteren geestelijke vooruitzichten en hersenfunctie van een vrouw en elimineert pijn tijdens de seks. Ook wordt aangenomen, volgens 2womenshealth.com, dat HST vermindert sterfgevallen die verband kunnen houden met postmenopauzale oestrogeen tekort.

Gevaren

De gevaren van het nemen van HRT onder andere een verhoogd risico op hart-en vaatziekten, dementie en borstkanker. Omdat oestrogeen stimuleert de celdeling, kan het risico op borstkanker van een vrouw verhogen met 9 procent en haar risico op hart-en vaatziekten met 24 procent. Hoewel oestrogeen oorspronkelijk werd verondersteld te wenden dementie, wordt nu gedacht lichte stijging kans om de ziekte van Alzheimer een vrouw volgens Epigee.org

Soorten

Er oestrogeen en progesteron HRT beschikbaar, die is ontworpen voor vrouwen die nog een baarmoeder. Oestrogeen kan het baarmoederslijmvlies, wat kan leiden tot kanker irriteren. Bijgevolg wordt gegeven in combinatie met progesteron, die de overmatige groei van het baarmoederslijmvlies voorkomt. In het algemeen wordt alleen oestrogeen gegeven aan vrouwen die een hysterectomie hebben gehad en geen baarmoeder meer hebben dus baarmoederkanker is niet een punt van zorg.

Kortdurend gebruik

De Mayo Clinic merkt dat HST is niet het magische tegengif tegen veroudering dat het ooit werd gedacht. HRT wordt niet meer automatisch aanbevolen door artsen voor vrouwen in de menopauze als gevolg van de daaraan verbonden risico's; kan echter op korte termijn in plaats van het gebruik van HST op lange termijn gunstig zijn voor een vrouw te zijn. Kortdurend gebruik kan het risico op colorectale kanker en osteoporose te verminderen. Vraag uw arts voor haar aanbeveling.