Hoe worden mensen gecontroleerd op eierstokkanker?

Eierstokkanker symptomen

Vroege opsporing van kanker van de eierstokken is moeilijk, omdat de symptomen zijn algemeen en meestal niet aanwezig totdat de kanker is gegroeid en verspreid in de buik. Net als elke kanker, vroege opsporing verhoogt de kans op genezing en overleving, dus het is van cruciaal belang om vertrouwd te raken met de symptomen: zwelling of opgeblazen gevoel in de buik, druk in het bekken, moeilijk eten of snel vol gevoel, pijn in de onderbuik of rug, abnormale periodes, frequent urineren, gas, misselijkheid, braken en verlies van eetlust. Als de klachten niet zijn opgevallen bijna elke dag gedurende enkele weken, is het tijd om in te checken voor eierstokkanker.

Het verkrijgen van een diagnose

De eerste stap is om een ​​afspraak met een gynaecoloog voor een lichamelijk onderzoek doen. Naast een volledige geschiedenis, zal zij een bekkenexamen om eventuele klonten of veranderingen vast in de vorm van de eierstokken voeren. Indien afwijkingen worden geconstateerd, of als uw arts vermoedt eierstokkanker, aanvullende proeven moeten worden uitgevoerd.

Bloedonderzoeken worden gebruikt om de aanwezigheid van een "tumor marker" genoemd CA-125, die de mogelijkheid van eierstokkanker aangeeft meten. Een bloedonderzoek alleen kan niet bevestigen een diagnose van kanker, maar controleren CA-125 is een belangrijke stap in het proces.

Een ultrageluid geluidsgolven te "zien" in het lichaam. Dit wordt gebruikt om de aanwezigheid van massa op de eierstokken detecteren.

Indien een massa gedetecteerd, kan computer tomografie (CT) en magnetische resonantie imaging (MRI) gebruikt om goedaardige cysten onderscheiden van kankertumoren. Bij kanker wordt vermeld of, als om welke reden de resultaten onduidelijk is een biopsie vereist.

Een laparoscoop is een dunne flexibele buis. Wanneer ingebracht in de buik door een kleine incisie nabij de navel, zij kunnen artsen de eierstokken onderzoeken. Weefselmonsters kunnen worden verwijderd via de laparoscoop en onder een microscoop onderzocht om te bepalen of de maligne cellen.

Als fluïdum opgehoopt in de buik kan worden uitgetrokken (geaspireerd) via een naald en getest of kankercellen aanwezig zijn.

Als kanker wordt vermoed of bevestigd, zullen de artsen als een groot deel van de kanker mogelijk te verwijderen, terwijl ook het verkrijgen van een monster van het weefsel voor onderzoek te worden gezonden. De patholoog zal dit weefsel te onderzoeken om de soort, stadium (hoe ver het zich heeft verspreid) en kwaliteit (hoe "normaal" de cellen blijken) van de kanker te bepalen.

Nauwkeurige detectie

Er is maar een manier voor artsen om eierstokkanker nauwkeurig te diagnosticeren, en dat is een operatie. Vele onderzoeken zijn aan de gang om een ​​betere screening methoden te bepalen, maar recent onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van symptomen in combinatie met een CA-125-test kunnen artsen tot 80,6 procent van de vrouwen te identificeren met een vroeg stadium van eierstokkanker.