Hoe te behandelen RBC morfologie

Hoe te behandelen RBC morfologie

Rode bloedcel morfologie is niet een ziekte of een medische aandoening. Morfologie verwijst naar de verschillende vormen die rode bloedcellen kunnen nemen. Pathologen zijn bedreven in het lezen van de vormen van rode bloedcellen, de gezondheid van een bloeddonor bepalen. Rode bloedcel morfologie wordt ook gebruikt om de aanwezigheid van specifieke bloed overgedragen ziektes bepalen. Sommige van deze voorwaarden opgenomen sikkelcelanemie, abetalipoproteinemia, beenmerg schade, erfelijke elliptocytosis, megaloblastaire anemie, bloedarmoede door ijzertekort, erfelijke stomatocytosis, malaria, myelofibrose en thalassemie.

Instructies

•  Voer een visuele inspectie van de rode bloedcellen (RBC). Normale rode bloedcellen zijn rond en lijken in vrij gelijke grootte. Ovale RBC kan betekenen een bloeddonor heeft alcohol gerelateerde leverziekte, reticulocytose, megaloblastaire bloedarmoede, myelofibrose, erfelijke elliptocytosis - of dat ze gezond zijn pasgeborenen. Myelofibrose RBC kan ook traanvormige zijn. Sikkelcelanemie cellen hebben de vorm van staven of boten.

•  Meet de diameter van rode bloedcellen. Normaal RBC's hebben doorgaans een diameter groter dan 8 microgram. Rode bloedcellen die dunner zijn dan 6,4 mcg zijn indicatief voor thalassemie, hyperthyreoïdie of bloedarmoede door ijzertekort.

•  Controleer de kleur van rode bloedcellen. Bleke rode cellen kunnen thalassemie, sideroblastic bloedarmoede of ijzertekort te geven. Multi-color rode bloedcellen de neiging om te verschijnen na het ondergaan patiënten bloedtransfusies.

•  Kijk voor kleine RBC fragmenten. Als ze onregelmatig, zoals driehoeken of bollen worden gevormd, dit zijn de rode bloedcellen bekend als schistocytes. De aanwezigheid van schistocytes abnormaal zijn en eventueel aangeven elliptocytosis, verbrand weefsel, megaloblastaire anemie, hemolytische anemie en trombotische trombocytopenische purpura.

•  Niet negeren van rode bloedcellen projecties. Ze misshape normaal ronde rode bloedcellen. Meerdere korte uitsteeksels van gelijke lengte zijn echinocytes. Echinocytes geven elektrolyt onevenwichtigheden. Ongelijke lengte projecties kan een lecithine-tekort, of de aanwezigheid van een leveraandoening of uremie vertegenwoordigen.

•  Controleer de centra van rode bloedcellen. Spleetvormige centra die zijn bleker dan de omringende cellen zijn RBC bekend als stomatocytes. Ze zijn aanwezig in mensen met een alcohol-gerelateerde leverziekte of erfelijke stomatocytosis. Identificeerbare kernen vertegenwoordigen myelofibrose, hemolytische anemie en chronisch hartfalen.

•  Herhaal de complete bloedbeeld testen om eerste rode bloedcel morfologie resultaten te bevestigen. Rode bloedcellen met een grotere oppervlak, dat hetzelfde volume te handhaven, kan een toename van cholesterol en / of lecithine geven.

Hints

  • Volgens Media Lab, Inc, de rode bloedcellen er normaal zo uit willekeurig verspreid liggen in enkele montage.
  • Een lage microscopische vermogen 10X worden gebruikt om rode bloedcellen voldoende onderzocht.