Hoe om te controleren voor huidkanker

De incidentie van huidkanker is momenteel in de lift. Een vorm van huidkanker, melanoom, is behandelbaar als gevangen vroeg, maar kan dodelijk zijn als de juiste diagnose wordt gesteld. Een arts moet zowel mannen als vrouwen een keer per jaar te onderzoeken op tekenen van huidkanker, en mensen met risicofactoren moeten overwegen vaker evaluaties. Maandelijkse self-examens moeten op hetzelfde moment als de borst examens of testis examens worden uitgevoerd om eventuele veranderingen in de huid zo snel mogelijk op te merken.

Instructies

Hoe om te controleren voor huidkanker

•  Leer alles wat je kunt over de tekenen en symptomen van huidkanker, en dan naar je eigen lichaam te leren kennen. Basalcellcancer is doorgaans te vinden in gebieden die vaak worden blootgesteld aan de zon, en veroorzaakt een verscheidenheid van bulten en vlekken die kleine, verhoogd, rood of roze, en glanzend of wasachtige op zoek kunnen zijn. Plaveiselcelcarcinoom komt ook vaker voor in gebieden die zijn blootgesteld aan de zon, en in het algemeen produceert brokken die schilferige, ruw, en een flatscreen. Melanoma, de dodelijke vorm van huidkanker, beïnvloedt vaak de vorm of grootte van bestaande moedervlekken, maar kan overal op het lichaam voorkomen. Weten wat te zoeken, en vertrouwd zijn met de manier waarop uw huid normaal ziet, zal enorm helpen bij het lokaliseren van veranderingen die kunnen wijzen op huidkanker kan zijn.

•  Ga voor een full-length spiegel onder een helder licht. Neem de tijd, en grondig examen ieder gebied van uw lichaam. Gebruik een handspiegel om je rug en andere gebieden die moeilijk te zien zijn onderzoeken. Als u niet in staat om elk gebied van uw lichaam te bekijken zijn, vraag een vriend om te helpen.

•  Controleer zorgvuldig uw huid voor de ABCDs van melanoom, en voor elke nieuwe plekken, bulten, zweren of gezwellen. Noteer eventuele verspreiding van pigment van de grens van een plek om te delen van de huid rondom, en een register bijhouden van alle wijzigingen in het gevoel, met inbegrip van pijn of jeuk. Veranderingen in de structuur of de oppervlakte van moedervlekken moeten geregistreerd worden, zoals lekt, bloeden, scaling, of ruwheid. Bij het controleren van uw huid voor melanoom, besteden extra aandacht aan asymmetrie, onregelmatige randen, vreemde kleur variaties, en een diameter groter dan 6 millimeter. Elke mollen tonen deze borden moet onmiddellijk worden gemeld aan uw arts.

•  Onderzoek je lippen, oren en ogen voor eventuele wijzigingen of hobbels. Met behulp van een zaklamp, controleer dan de binnenkant van je mond en zo veel van je keel mogelijk. Huidkanker voorkomen in de slijmvliezen en op de oppervlakte van de huid.

•  Vraag een vriend om je hoofdhuid te onderzoeken op verdachte veranderingen. Deel je haar, of gebruik een föhn, een nauwe blik op de gehele hoofdhuid te krijgen.

•  Maak foto's van alles wat abnormaal lijkt. Deze foto's moeten worden getoond aan uw arts, en kan worden bewaard en gebruikt als referentie voor toekomstige examens.

Hints

  • Vroege diagnose en behandeling van melanoom is cruciaal.