Hoe Is Hep C overgedragen?

Hepatitis C is een virusinfectie van de lever, wordt overgebracht via bloed-bloed contact. Dit contact kan gebeuren in een aantal verschillende omstandigheden. Vele malen mensen met hep C hebben geen symptomen, maar de ziekte leidt tot ernstige verlittekening van de lever die resulteert in cirrose, of zelfs leverkanker. Er is geen vaccin of behandeling voor de ziekte.

Methoden van Transmission

Ingespoten of ingeademd drugsgebruik verspreidt hepatitis C. Het delen van naalden met iemand die besmet is zal druppels van zijn bloed rechtstreeks in uw aderen gezet, infecteren u. Met een rietje besmet met bloed of slijm van een besmette persoon drugs snuiven brengt ook risico op infectie.

Medische en tandheelkundige apparatuur die ten onrechte is gesteriliseerd plaatst je in risico op het krijgen hep C.

Als je in een omgeving waar je bent blootgesteld aan bloed te werken, je bent in gevaar. Dit geldt ook voor beroepen zoals brandweer, politie-agenten, ambulancepersoneel en mensen in het leger.

Seksuele transmissie via vaginale seks is zeldzaam. Het risico is hoger door anale seks, fisten en het gebruik van seksspeeltjes.

Apparatuur gebruikt in body piercing en tatoeage die niet goed is gesteriliseerd plaatst je in gevaar.

Scheerapparaten, tandenborstels en manicure of pedicure voorwerpen die in contact komen met bloed zal hep C. Voorzichtig verspreid zijn geweest delen dient te worden gebruikt bij het delen van persoonlijke verzorging.

Vrouwen kunnen hepatitis C doorgeven aan hun baby tijdens de bevalling.

Hoewel nu bloed en organen worden getest op de ziekte voordat ze gebruikt worden, in één keer hep C werd verspreid via orgaantransplantaties en bloedtransfusies.