Herpes zoster Geschiedenis

Herpes zoster is een infectie van de huid die wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Het is ook bekend als gordelroos.

Beschrijving

Herpes zoster wordt gekenmerkt door een rode uitslag op de huid. Dit gebeurt wanneer het varicella-zoster virus (VZV), nadat slapende in bepaalde zenuwcellen, onverklaarbaar reactiveert.

Ontdekking

Begonnen artsen om de ziekte te karakteriseren in de 19e eeuw, toen herpes zoster werd erkend als onderscheiden van andere aandoeningen veroorzaakt door VZV, zoals waterpokken, vanwege zijn opvallende riem-achtige huiduitslag (De alternatieve naam, gordelroos, is een verbastering van het Griekse woord "zoster" betekenis "belt"). In 1861, Felix von Bärunsprung bevestigde de oorsprong van herpes zoster in de wervelkolom, het opbouwen van de theorieën van Richard Bright 30 jaar eerder gepresenteerd.

Verder onderzoek

Sir Henry Head en AW Campbell wist verder te werken met herpes zoster door het einde van de 19de eeuw, het karakteriseren van het ontstaan, de progressie en remissie van de ziekte.

Vandaag

In mei 2006 heeft de Food and Drug Administration goedgekeurd van een VZV-vaccin dat de incidentie van herpes zoster halveert. De vaccin nog worden breed beschikbaar gesteld, zoals oorspronkelijk ontwikkeld voor oudere patiënten.

Betekenis

Volgens een rapport van de American College of Physicians, mensen boven de 50 jaar hebben meer kans op herpes zoster te ontwikkelen, goed voor ongeveer de helft van de 1.000.000 burgers van de VS jaarlijks beïnvloed.