Folliculair carcinoom Behandeling

Folliculair carcinoom, ook wel folliculair schildkliercarcinoom (FTC), is een kanker van de schildklier. De functies van de schildklier - een endocriene klier in de hals - zijn metabolisme controle en instelling van eiwitten. FTC wordt gemakkelijk vastgesteld, gekenmerkt door een significante tumor opgewekt uit het oppervlak van de schildklier. Het heet folliculair carcinoom vanwege zijn oorsprong folliculaire cellen, de bekleding van grote structuren in de schildklier. FTC is een zeer behandelbare ziekte, en verschillende kuren te volgen.

Chirurgie

De eerste stap in de behandeling van FTC is chirurgische verwijdering van de tumor. Dit het risico dat kankercellen zullen metastaseren naar andere delen van het lichaam af onmiddellijk. Als de tumor is vooral groot - groter dan 1 cm in diameter - uw oncoloog zal waarschijnlijk adviseren een complete thyreoïdectomie. Deze procedure beschrijft de totale verwijdering van de schildklier, uitgevoerd om volledige verwijdering van potentieel kankercellen waarborgen. Een kleine laesie behandeling kan een gedeeltelijke thyreoïdectomie uitgevoerd. Dit kan betekenen dat het verwijderen van een kwab van de schildklier. De klier bestaat uit twee helften, en het verwijderen van een van de twee lobben kan effectief zijn. Een maand na een chirurgische behandeling, moet de patiënt een cursus van radioactief jodium medicatie ontvangen. Hierdoor zou de resterende kankercellen materiaal in de schildklier te elimineren.

Schildklier Replacement Therapy

Aangezien schildklier chirurgie verlamde of schildklier volledig te verwijderen, moet de functie van de schildklier medisch vervangen. De patiënt neemt een dagelijkse dosis van thyroxine, ook L-T4, ter vervanging van het ontbrekende schildklierhormonen. Deze behandeling is een leven lang.

Follow-up

Na uw behandeling, maken regelmatig afspraken met uw oncoloog te controleren op herhaling. Hoewel zeldzaam in FTC gevallen kan de kankercellen sluimeren en weer de kop opsteken maanden of jaren na de behandeling.