Fakta Om Vanadin

Vanadin är ett metalliskt grundämne som vissa människor tar som kosttillskott i hopp om att kontrollera blodsocker, öka styrka och undvika benskörhet. Den kallas också vanadylsulfat och vanadat.

Användningar

Från och med 2009 behöver vanadin inte någon föreskriven användning inom medicinen. Som ett kosttillskott, har vissa studier tyder på att vanadin kan hjälpa personer med typ 2-diabetes, men forskarna undersöker fortfarande dessa påståenden, enligt information från University of Maryland Medical Center. Kroppsbyggare tar vanadin eftersom de tror att det kommer att hjälpa dem att bygga muskler, enligt uppgifter från direktoratet för hälsofrämjande och Wellness den amerikanska arméns. Vissa studier har antytt att vanadin också kan hjälpa ben behålla sin styrka, så forskarna undersöker dess användning vid behandling av osteoporos.

Källor till Vanadin

Vanadin finns i många livsmedel, men forskarna har inte fastställt om det är nödvändigt för människans näring. Det finns naturligt i skaldjur, champinjoner, persilja, dill, vin och spannmål.

Doseringar

Forskarna vet inte om människor behöver vanadin, men uppskattningar intag varierar mellan 10 och 30 mikrogram per dag, enligt uppgifter från den amerikanska armén. I genomsnitt amerikanska dieter ger mellan 10 och 60 mikrogram per dag från mat källor. Dagliga doser bör inte överstiga 1,8 mg, enligt information från University of Maryland Medical Center. Högre doser kan vara giftiga.

Historia

Vanadin är en metall som finns i det periodiska systemet vid atomnummer 23 Det var ursprungligen upptäcktes av mexikanska kemisten Andres Manuel del Rio 1801, enligt uppgifter från Jefferson Lab. Men hans upptäckt ifrågasatts, och vanadin förblev i dunkel tills Nils Gabriel Sefstrom, ett svenskt kemist, återupptäckte den 1830. Sefstrom heter det "vanadin" efter den skandinaviska gudinnan Vanadis. Vanadis är gudinnan av ungdom, kärlek, skönhet och de döda, och hon är hustru till Oden. Sefstrom uppkallad elementet efter henne på grund av dess vackra färger.

Varning

Vanadin är giftigt för människor och kan leda till döden om de tas i betydande mängder. Konsultera en kvalificerad sjukvårdspersonal innan komplettera med vanadin. Människor som tar antikoagulantia, som coumadin, inte bör ta vanadin, eftersom det kan öka risken för blödningar, enligt information från University of Maryland Medical Center. Barn och personer med njursjukdom bör inte ta vanadin.