Externe halsslagader Verstopping Symptomen

Vier halsslagaders, de linker en rechter interne en externe links en rechts omvatten het systeem cruciale zuurstof naar de hersenen en het hoofd biedt. Een verstopping van een van de vier heeft dezelfde symptomen en kan leiden tot een beroerte.

Functie

Zuurstof-dragende bloed aan de voorzijde van de nek naar de hersenen, hoofd, nek en gezicht vervoerd door beide halsslagaders. Wanneer deze verstopt raken met vetafzetting, plaque genaamd, wordt dit aangeduid als atherosclerose en halsslagader.

Soorten

De beide halsslagaders, een aan elke zijde van de nek, verdelen in externe en interne halsslagaders. "De interne halsslagaders leveren zuurstofrijk bloed naar je hersenen," volgens de National Heart, Lung and Blood Institute, en "de externe halsslagaders leveren zuurstofrijk bloed naar je gezicht, de hoofdhuid, en de nek."

Tekenen

Voorbijgaande ischemische aanvallen (TIA) worden aangeduid als "mini-beroerte" en is een waarschuwing dat een ernstige beroerte zouden kunnen worden verwacht. "Een persoon kan tijdelijke blindheid, zwakte in een arm of been, duizeligheid, tintelingen op het oppervlak van de huid of een verdoofd gevoel," zegt de Universiteit van Maryland Medical Center.

Symptomen

De meeste mensen ervaren geen externe halsslagader blokkade symptomen tot het verschijnen van een TIA. Omdat de externe halsslagader levert bloed naar de nek, hoofdhuid en het gezicht, symptomen zoals gevoelloosheid en tintelingen zijn het meest waarschijnlijk optreden in die gebieden.

Risicofactoren

Hypertensie, roken, diabetes, obesitas, hoge cholesterol, en een gebrek aan lichaamsbeweging verhogen de kans op externe halsslagader blokkade.