De geschiedenis van de behandeling van coronaire hartziekte

Vroege onderzoekers als Leonardo da Vinci hield een rudimentair begrip van de functie van de kransslagaders, maar significante inzicht ontging de mensheid tot bijna de 20e eeuw. Dat was toen de zinnen "hartaanval" en "coronaire hartziekte" voor het eerst werden gebruikt. Chirurgische technieken om de ziekte te verlichten sprong op de voorgrond in de jaren 1960.

Vroege ontdekking

Leonardo da Vinci wordt beschouwd als een van de eerste poging om de werking van kransslagaders beschrijven. Dr. PR Lichtlen, in zijn paper "Geschiedenis van coronaire hartziekte," credits ook een andere onderzoeker, William Harvey, met het ontdekken van de "gesloten circulatie van bloed" in 1628 en het beschrijven van zijn beweging door de aorta en de longen.
Anderen bleven inzicht in de werking van dit systeem te bevorderen, maar het was pas in het begin van de 20e eeuw dat cardiologen, zoals William Osler en James Herrick aanzienlijk verbeterd begrip van coronaire hartziekte, met Herrick bedenker van de uitdrukking "een hartaanval. " De eerste hart-catheterisatie werd uitgevoerd in 1929, wat resulteerde in een vlaag van arts rente, en angiografie (het proces van het maken van de bloedvaten zichtbaar door x-ray) ontwikkelde al snel tijdens de jaren 1950.

Bypass

Een verandering opgetreden in de behandeling van coronaire hartziekte in 1967, toen Dr. Rene Favaloro begonnen de eerste coronaire bypass chirurgie aan de Cleveland Clinic. Deze open-hart-techniek kan een arts de ader uit een ander deel van het lichaam van een patiƫnt en hiermee de aorta en de slagaders in het hart verbinden, waardoor een "bypass" rond geblokkeerd kransslagaders. Bloed en zuurstof kunnen dan vlot stromen naar het hart.

Angioplastiek

De eerste coronaire angioplastiek werd uitgevoerd in 1977 door Dr. Andreas Gruentzig bij een Zurich ziekenhuis. "Tijdens de procedure, Dr. Gruentzig voegt een katheter (klein buisje) in een kransslagader die grotendeels geblokkeerd en blaast een kleine ballon (gemaakt aan zijn keukentafel) samenpersen van de opbouw van plaque tegen de wanden van de slagader," volgens naar De Vereniging voor Hart-angiografie en interventies.

Stents

In 1986 werden stents ontwikkeld, die minuscule, metalen buizen die dienen open de slagader prop en houden van het opnieuw sluiten na ballondilatatie zijn. Drs. Jacques Puel en Ulrich Sigwart, werken bij een Frans ziekenhuis, die is ingevoegd het eerste stents in een menselijke kransslagader.

In 1993 heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration het gebruik van de Gianturco-Roubin Flex stent. Een jaar later ontving de Palmaz-Schatz stent goedkeuring van de FDA op een electieve basis. Deze twee stappen resulteerden in brede acceptatie en gebruik van stents verhoogde drastisch verminderen van de noodzaak voor invasieve, hoger risico operaties.

Drug-eluting stent

In 2002 werden meer dan twee miljoen coronaire angioplastiek wordt jaarlijks uitgevoerd over de hele wereld. Maar restenose, een re-blokkering van de bloedvaten door poging het lichaam om zichzelf te genezen na angioplastie en stenting, toch gedwongen 25% van de patiƫnten bijkomende procedures ondergaan. Het antwoord was een drug-eluting stent, een gewone metalen stent gecoat met geneesmiddelen die bemoeid met de ontwikkeling van restenose en daalde het percentage van zijn optreden tot ongeveer 5%.