De effecten van een lage CO2 op de nierfunctie

De effecten van een lage CO2 op de nierfunctie

Acidose ontstaat wanneer het lichaam een ​​juiste zuurstof / koolstofdioxide (CO2) balans niet kan handhaven. Nieren gebruiken CO2 in de bloedbaan om bicarbonaat, die zuren neutraliseert in het bloed te maken. Wanneer de CO2-niveaus laag zijn, is het resultaat renale tubulaire acidose (RTA), een verstoring van de nierfunctie als gevolg van hoge zuurgraad van het bloed. Volgens de National Kidney en urologische aandoeningen Information Clearinghouse, drie soorten acidose invloed hebben op de nieren, die elk van elkaar onderscheiden door de locatie van de verstoring.

Klinische Distale renale tubulaire acidose

De nieren regelen de pH-waarde in het bloed door middel van een proces dat bekend staat als tubulaire secretie. Tubuli de uitgang pad voor urine om van de nieren naar de blaas. Wanneer er een probleem optreedt bij het uiteinde van de buisjes, wordt de resulterende acidose bekend als klinische distale RTA. Symptomen zijn onder meer vertraagde groei bij kinderen en ernstige nier- en botafbraak bij volwassenen.

Vaak artsen de diagnose klinische distale RTA als een symptoom van een systemische ziekte, zoals lupus, sikkelcelanemie, hyperparathyreoïdie of chronische infecties van de urinewegen. Bovendien klinische distale RTA vermindert de nieren vermogen kalium absorberen, waardoor extreme zwakte en onregelmatige hartslag.

Proximale renale tubulaire acidose

Wanneer de storing in de nieren is gelegen aan het einde van het buisje waarin het fluïdum en afval eerst in, heet dit proximale RTA. Typisch een erfelijke vorm van RTA wordt geassocieerd met ziekten zoals Fanconi-syndroom, veroorzaakt door erfelijke fructose intolerantie en de ziekte van Wilson, dat het lichaam in te breken voedingsstoffen verstoort,

Hyperkalemic renale tubulaire acidose

Hyperkalemic RTA komt ook aan het distale uiteinde van het buisje. Het is echter verschillend van de klassieke distale RTA omdat het resultaat is een hoog dan laag kaliumgehalte in het bloed. Hyperkalemic RTA kan voortvloeien uit het onvermogen van de nieren om de stroom van elektrolyten, zoals natrium en kalium via de nieren reguleren.

Oorzaken zijn onder andere genetica, cellulaire ongevoeligheid voor een regulerende hormoon aldosteron, of een bijwerking van bepaalde medicijnen.

Behandeling voor Acidose

In alle drie gevallen zal de behandeling met natriumbicarbonaat helpen pH van het bloed genormaliseerd, verlichten de meeste symptomen. Met klassieke distale RTA en hyperkalemische RTA, moeten aanvullende maatregelen worden genomen om de juiste kaliumspiegel herstellen. Zodra het bloed pH en elektrolyt niveau zijn hersteld tot normaal, zal de onderliggende oorzaak van de acidose verdere behandeling te voorspellen.