Borden en symptomen van HPV in Mannen & Vrouwen

Borden en symptomen van HPV in Mannen & Vrouwen

HPV is een afkorting voor humaan papillomavirus. U kunt een HPV infectie aangaan van meer dan 100 soorten van deze virussen. Volgens de Mayo Clinic, deze infecties invloed op ongeveer 20 miljoen Amerikanen. Omdat er zo veel varianten van HPV, de tekenen en symptomen van infectie variëren. Alle HPV infecties kunnen een toename veroorzaken, zoals een wrat of een laesie. Het type wrat onderscheiden op basis van het uiterlijk en plaats op het lichaam.

Baarmoederhalskanker

De Mayo Clinic stelt vast dat HPV-infecties zijn verantwoordelijk voor bijna alle gevallen van baarmoederhalskanker. Echter, genitale HPV-infecties niet vaak leiden tot kanker, zelfs de hoger-risico typen HPV. In een vroeg stadium, meestal baarmoederhalskanker niet vertonen geen symptomen of tekenen. Vroege opsporing van baarmoederhalskanker via regelmatige screenings is cruciaal. Bij baarmoederhalskanker is gevorderd om zijn geavanceerde stadia kan je pijn in het bekken hebben, met name tijdens de geslachtsgemeenschap. De Mayo Clinic merkt dat je ook kunt merken vaginale bloeden na geslachtsgemeenschap, na de menopauze of tussen de menstruaties. Daarnaast kunt u een waterige of zware vaginale afscheiding die een onaangename geur kunnen hebben ervaren.

Genitale Wratten

Genitale wratten zijn een mogelijk symptoom van een HPV-infectie. Volgens de Mayo Clinic, worden deze wratten meestal veroorzaakt door HPV types 6 en 11. infectie Deze twee types zijn niet algemeen verband gebracht met kanker. Genitale wratten zijn goedaardige of niet-kanker. Zij over het algemeen niet leiden tot pijn of ongemak. Ze kunnen blijken zeer kleine uitsteeksels, een bult vergelijkbaar bloemkool of vlakke laesie. Men kan opmerken genitale wratten op de penis, balzak of anus. Vrouwen kunnen genitale wratten op de vulva, in de vagina of cervix, of nabij de anus.

Andere Wratten

HPV infecties worden gekoppeld aan andere wratten naast genitale wratten. Plantar wratten zijn meestal te vinden op de hielen of bal van de voet. In tegenstelling tot genitale wratten, kunnen wratten veroorzaken pijn en ongemak. Die wratten zijn hard en nonmalignant. De symptomen van een gewone wrat als gevolg van HPV-infectie zijn ruwe huid gezwellen, vaak te zien zijn op de handen of vingers. Platte wratten zijn te onderscheiden van gewone wratten, omdat ze verschijnen als afgeplatte laesies die iets donkerder is dan je huidskleur zijn. Volgens de Mayo Clinic (zie referentie 1), deze lijken vaak op de knieën, polsen, ellebogen, handen, gezicht en hals.