Bijwerkingen van Neck Straling

Radiotherapie is een veel voorkomende vorm van kankerbehandeling. Het is effectief bij gebruik alleen of in combinatie met behandelingen zoals chirurgie en chemotherapie. Als uw arts stelt voor bestraling ter bestrijding van kanker die in je nek heeft ontwikkeld, kon je de bijwerkingen in je mond en keel ervaren.

De Feiten

Bij radiotherapie worden hoge energie golven of deeltjes gericht op kankercellen te vernietigen of te beschadigen, zodat ze niet meer kunnen groeien of te verspreiden. Als u kanker in je nek, kan de straling worden gericht op kankercellen van buiten het lichaam of het kan zowel in de tumor of gewoon ernaast met een radioactief zaadje worden geïmplanteerd. Terwijl straling wordt gericht op kankercellen, kan ook problemen met gezonde weefsels veroorzaken. De bijwerkingen van bestraling afhankelijk van welk deel van het lichaam wordt behandeld.

Keel Side Effects

Radiotherapie op de hals kunnen bijwerkingen in je keel veroorzaken. Het slijmvlies van de slokdarm kan ontstoken en pijnlijk. U kunt het gevoel alsof er iets vast in je keel of alsof het weefsel brandt. Slikken kunnen pijnlijk worden. In sommige gevallen, slikken wordt zo pijnlijk dat het eten en drinken zijn te moeilijk voor je.

Mond Side Effects

Radiotherapie gericht op de nek kan leiden tot problemen in uw mond veroorzaken. Bijwerkingen zijn een droge mond, vermindering of verlies van het vermogen om te proeven en pijn. Je zou kunnen holtes en problemen te ontwikkelen met uw kaak als de straling van invloed op het bot. Je zou kunnen zweertjes in de mond, en dat kan pijnlijk zijn en leiden tot een risico op infectie te ontwikkelen. Je zou ook de ervaring van zeer dikke, stroperige speeksel.

Behandeling

Omdat radiotherapie is een continu proces, zal de schade die het veroorzaakt telkens opnieuw worden toegebracht. Artsen meestal gericht op het beheersen van de bijwerkingen op de hals. Voor keelpijn, drinken koele vloeistoffen en eten saai, zacht voedsel kan de pijn verminderen. Medicatie om je mond te verdoven en keel kunnen helpen. Als je niet kunt eten of drinken, zal een voedingssonde ervoor zorgen dat u voeding ontvangt. Uw tandarts kan holtes te behandelen in je tanden. Als u een infectie ontwikkelt, zullen antibiotica te bestrijden.

Voorbereiding

Voorbereidingen voor mogelijke bijwerkingen van nek-straling kan het gemakkelijker maken voor u om ze te beheren, terwijl u zich in de behandeling. Vertel uw tandarts over uw bestraling voordat het begint. Ze kunnen ervoor zorgen dat je tanden en mond zijn zo gezond mogelijk voordat het proces begint, die kunnen helpen de problemen later te verminderen. Uw arts kan u helpen om groepen van andere pati├źnten die dezelfde behandeling te vinden. Praten met anderen die begrijpen wat je doormaakt kan het proces minder stressvol te maken.